Lezing over de IJzeren Rijn in oorlogssituaties

Lezing over de IJzeren Rijn in oorlogssituaties

Historicus Coen Thevissen houdt woensdag 24 mei bij Golfbaan De Herkenbosche in Herkenbosch een lezing over de IJzeren Rijn in oorlogssituaties. Tijdens de beamerpresentatie worden filmbeelden en vele unieke foto’s getoond vooral van station Melick en Herkenbosch en station Vlodrop.

Tijden veranderen. Nu kan men zich nog maar moeilijk voorstellen dat spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach eens de tot belangrijkste en drukste spoorlijnen in Nederland behoorde. Wat over blijft is vooral geschiedenis. Zoals de eis van H.M. de Keizerin-Weduwe van Rusland, die op de doorreis naar België, onder geen enkele voorwaarden in Station Vlodrop wenst te stoppen wegens het losbandige leven daar.

Of het verhaal van Paulus Hubertus Maessen (07-04-1875 Vlodrop) die zijn baan als wisselwachter verruilt voor die van seinhuiswachter in Visé. Daar is hij direct betrokken bij de vlucht van Keizer Wilhelm II wat hem bijna het leven kost. Maar vooral historie rond militairen en oorlogssituaties. Onschuldig zoals het papieren Verdrag van Londen (1839) maar levensbedreigend in 1940 bij de inval met Panzerzug V door de Nazi’s. In dat jaar vindt een ook botsing tussen twee treinen plaats. De op station Herkenbosch dienstdoende spoorwegmensen worden vervolgens van sabotage beschuldigd. Zij zullen later op hun eigen wijze betrokken worden bij het oorlogsgebeuren.

Na de start van operatie Overlord, de geallieerde landingen in Normandië op dinsdag 6 juni 1944, neemt het aantal bombardementen op de spoorlijn en spooremplacementen toe. Maar ook na WW II zijn het vooral militaire transporten die gebruik maken van de spoorlijn. Een beamerpresentatie met film en vele unieke foto’s vooral van station Melick en Herkenbosch en station Vlodrop.

De lezing bij Golfbaan De Herkenbosche begint om 19.30 uur.

Gepubliceerd: 18 MEI 2023 - 08:30