“We willen laten zien dat we het geflikt hebben”

“We willen laten zien dat we het geflikt hebben”

Ruim zeventig volwassen inwoners van Roerdalen en Maria Hoop, waarvan het gros met nul muzikale bagage, gingen in oktober de uitdaging aan om in tien weken tijd een instrument te leren bespelen. Zondag 18 december wordt het project afgesloten met een concert in ’t Aad Raodhoes in Melick. Het ultieme bewijs van de stelling ‘Je bent nooit te oud om te leren.’

Dat de muzikanten al staan te wachten totdat de deur van het repetitielokaal opengaat, zal dirigent Harry Wolters in zijn lange loopbaan zelden hebben meegemaakt. De brede glimlach op zijn gezicht verraadt dat hij geniet van het enthousiasme van de spelers.
De harmonieën van Melick, Posterholt, Sint Odiliënberg en de fanfares van Vlodrop, Maria Hoop en ’t Reutje startten in oktober het Nieuw Talent Orkest Roerdalen, een muziekproject voor volwassenen. Mensen zonder muzikale ervaring of kennis konden zich opgeven om een blaas- of slagwerkinstrument te leren bespelen. De gemeente Roerdalen verleende financiële ondersteuning voor het project. In totaal gingen 76 inwoners van Roerdalen en Maria Hoop de uitdaging aan. Onder leiding van de dirigenten Harry Wolters en Jo Brouwers werkten ze in tien repetities toe naar het feestelijk slotconcert. Slechts een handvol muzikanten viel gedurende de rit af. Zondag 18 december kunnen familie, vrienden, bekenden en alle inwoners van Roerdalen beluisteren wat de nieuwbakken muzikanten in die korte periode allemaal geleerd hebben. Dan wordt het project in ’t Aad Raodhoes in Melick afgesloten met een openbaar concert.

Grijze cellen
Truus Vollenbronck (68) uit Sint Odiliënberg hoefde niet lang na te denken toen ze las over het Nieuw Talent Orkest Roerdalen. “Ik zei meteen tegen mijn man ‘kijk wat leuk! Is dat niet iets voor ons?’” Binnen 10 minuten hakte het echtpaar de knoop door. “Het idee om samen eens iets heel anders te gaan doen, sprak ons meteen aan”, zegt Truus. “Niemand is te oud om nog wat nieuws te leren. En het is goed voor de grijze cellen.” Samen met haar man Math speelt ze klarinet. “Ik heb zestig jaar geleden eens ooit blokfluit gespeeld. Meer muzikale ervaring heb ik niet.” Truus geeft toe dat het niet van meet af aan allemaal van een leien dakje liep. De tien repetities verliepen met wisselend succes. “De juiste toon treffen, de goede grepen pakken, noten lezen en ook nog letten op de dirigent is zeker in het begin best wel ingewikkeld. Maar ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Je merkt hoe je vorderingen maakt. Dat stimuleert enorm om ermee door te gaan.” De lage drempel van het concept ziet ze als een groot pluspunt. “De kosten waren 75 euro. Het gaat in eerste instantie om tien weken. Dat is allemaal te overzien. Daar komt bij dat de deelnemende verenigingen de instrumenten beschikbaar stelden. Je hoeft dus zelf nergens voor te zorgen.” Ook het sociale aspect speelde een grote rol. “Je treft andere mensen dan je normaal tegenkomt. En je hebt het ook eens over ander onderwerpen. Dat stukje gezelligheid hoort er zeker bij.”

Herintreders
Bert Heijnen (72) uit Montfort zit op de bugel. “Omdat ik dat een mooi instrument vind met een prachtige klank”, zegt hij. Bert is zestien jaar bestuurslid geweest bij fanfare De Vriendenkring uit Montfort. Maar hij heeft er nooit een instrument bespeeld. “Omdat de kinderen bij de fanfare gingen, vroegen ze mij om bestuurslid te worden. Ik heb me al die tijd nooit gerealiseerd dat zelf spelen zo leuk is”, vertelt hij. Het spelen gaan hem goed af. “Maar dat komt ook omdat er enkele herintreders meedoen die het orkest voor een belangrijk deel dragen. Het is fijn om iemand naast je te hebben waar je je aan kunt optrekken.” Bert heeft de smaak te pakken gekregen. Dagelijks oefent hij meerdere keren. Hij is dan ook vast van plan om door te gaan met muziek maken. “Het zou jammer zijn om dat nu te laten slingeren.” Met een meer gerichte opleiding hoopt hij nog een stukje verder te komen. Zijn droom is om ooit mee te spelen in de Tiroler blaaskapel De Eigenheimer. “Maar dat is misschien toch wat te hoog gegrepen”, zegt hij.

Draad
Hetty van der Teems (76) uit Herkenbosch speelde in een grijs verleden op school blokfluit, maar daar hield het ook mee op. “Ik heb dat altijd heel leuk gevonden. Maar door de komst van kinderen kwamen en drukke werkzaamheden ben ik er nooit aan toegekomen om verder te gaan in de muziek. Toen dit op mijn pad kwam, leek me dat een mooi moment om de draad weer op te pakken. Ik ben dus een soort zij-instromer.” Terwijl Hetty voor de klarinet koos, ging haar man Cees voor de trompet. “Ik ben niet meer de jongste, dus dacht ik ‘laat me de klarinet maar nemen, die lijkt me het minst moeilijk’. Dat blijkt ook, want het gaat best wel goed.” Hetty vindt vooral het samenspelen in het orkest geweldig. “Het is heel leuk en veel gezelliger dan thuis in je eentje te moeten spelen. Het klinkt ook meteen ontzettend goed. Het voelt heel fijn om op die manier samen iets te creëren.” Ook het ontmoeten van mensen vindt ze belangrijk. “Het is leuk om samen te praten over wat anderen moeilijk vinden en hoe het hen vergaat. Het concept van het Nieuw Talent Orkest spreekt ontzettend aan. Een geweldig initiatief.”

Finale
Een groot aantal leden heeft al aangegeven om na dit traject verder te willen gaan met muziek maken. Het gros van hen blijft als orkest samen. Zij gaan op maandag repeteren. Anderen gaan via de vereniging in hun eigen dorp verder of nemen privéles. Het slotconcert van het Nieuw Talent Orkest, zondag in ’t Aad Raodhoes in Melick, is de finale van het kerstconcert van de Melickse muziekverenigingen. Vanaf 11.00 uur treden diverse muziekgroepen en koren voor het voetlicht. Rond 15.00 uur begint het concert van het Nieuw Talent Orkest Roerdalen. De toegang is gratis. Hetty van der Teems verheugt zich op het optreden. “We willen laten zien dat we het geflikt hebben”, zegt ze.

Op de foto: Het Nieuw Talent Orkest Roerdalen oefent ijverig voor het concert.

Tekst: en foto’s: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 15 DEC 2022 - 08:19
Laatste update: 18 DEC 2022 - 09:59