“Van de verharding van de samenleving lig ik eens wakker”

“Van de verharding van de samenleving lig ik eens wakker”

In de rubriek Speeddaten met de nieuwe raad stellen we aan de hand van een aantal tête-à-tête-vragen de nieuwe gemeenteraadsleden aan u voor. Wat beweegt hem of haar om raadslid te worden? Wie is de persoon achter het raadslid? Iedere week halen we telkens één raadslid voor het voetlicht. Deze keer is dat geen raadslid maar de wethouder Sociaal Domein: Loes Vestjens.

Naam: Loes Vestjens.

Leeftijd: 35 jaar.

Woonplaats: Posterholt.

Fractie: Roerstreek Lokaal!

Beroep/studie: Wethouder Sociaal Domein.

Verliefd, verloofd, getrouwd:
Ik woon samen met mijn vriend Mark van Helden en zijn de trotse ouders van dochter Mexx (9 jaar) en zoon Vinz (7 jaar).

Hobby’s: Klussen in en rondom onze oude boerderijwoning, kamperen en vooral heel veel leuke en gezellige momenten beleven met onze kinderen, familie en vrienden.

Lidmaatschap verenigingen:
Actief geweest bij De Roersoppers en als keepster van dames 1 bij SVH’39. Met regelmaat hulpcoach van het handbalteam van Mexx (HCP), En mijn zoon Vinz in de tuin voetbalkunstjes leren die hij kan gebruiken bij Oranje-Blauw ’15. Samen met Mark ben ik lid van CV De Biemösje en waren we in 2020 prins en prinses.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Vrolijk, energiek, sociaal, niet op m’n mondje gevallen en een tikkeltje (of soms wat meer) eigenwijs en ongeduldig.

Waar heb je een gruwelijke hekel aan?
Aan mensen die altijd uitgaan van het negatieve. Ik ben van nature een heel vrolijk en positief ingesteld persoon. En natuurlijk geldt voor mij ook dat er soms dingen op mijn pad komen waar ik minder blij mee ben, maar over het algemeen ga ik altijd uit van iemands goede intentie en een positieve afloop.

Wat trekt je aan in de functie van wethouder?
Ik ben iemand die graag verantwoordelijkheid neemt en samen met andere mensen werkt aan het behoud - en op onderdelen het verbeteren - van onze leefomgeving. Als wethouder kun je daar een prachtige spilfunctie in vervullen. Je staat in contact met inwoners, ondernemers, verenigingen, ambtelijke organisatie én de raad. Kortom: met alle ‘spelers’ die nodig zijn om Roerdalen de mooie en fijne woon-, werk- en leefomgeving te laten zijn en blijven.

Waar zou je nog eens naartoe willen op vakantie?
Naar Lapland. Dit vind ik een prachtig, avontuurlijk deel van onze wereld dat ik graag samen met mijn gezin wil bezoeken.

Waar kan jij wakker van liggen?
Van de verharding en individualisering van de samenleving. Met name de afgelopen 1,5 jaar heb ik gezien en ervaren dat mensen zonder enige schroom en vaak zonder respect hun ‘oordeel’ vellen over anderen. Vooral op social media is de drempel om iemand door het slijk te halen erg laag. Oók in Roerdalen is er op momenten weinig ruimte voor een normaal en respectvol gesprek. Ik hoop dat we hier de komende jaren verandering in weten te bewerkstelligen..

Waar wil je je als wethouder vooral voor inzetten?
Voor de mens! Ik heb niet voor niets het Sociaal Domein als portefeuille. Mensen zijn mijn drijfveer; of het nu ouderen of jongeren zijn, mensen met of zonder werk, mensen met of zonder hulpvraag, nieuwe inwoners of mensen die hier al hun hele leven wonen. Alle mensen leveren op hun eigen manier een bijdrage aan de maatschappij. Dat moeten we waarderen en stimuleren!

Welke dag of welk moment uit je leven zou je willen herbeleven?
Behalve de geboorte van mijn kinderen, is er is niet per sé een dag of een moment uit mijn leven dat ik wil herbeleven. Ik geniet gewoon van (bijna!) elke dag en van de mooie herinneringen die ik samen met de mensen om mij heen mag maken. De spreuk ‘Pluk de dag, maar laat nog wat hangen voor morgen’ past ontzettend goed bij mij en mijn gezin.

Wat is de meest waardevolle les die je hebt geleerd?
Dat het helemaal niet verkeerd is om jezelf zo nu en dan iets te gunnen. Of het nu gaat om een moment van vrije tijd of rust, of juist om wat uitdaging of dynamiek. Ik moest ooit tijdens een coaching-traject opschrijven wat ik als persoon op dat moment belangrijk vond in het leven. Nadat ik zo’n 10 tot 15 dingen had opgeschreven die voor mij van belang waren, moest ik ze gaan nummeren met op nummer 1 datgene dat ik het allerbelangrijkste vond. Ik vond dit heel erg lastig omdat ik zonder twijfel voelde dat mijn gezin op nummer 1 stond. Maar ik realiseerde me dat ikzelf óók onderdeel uitmaak van dat gezin… en dat als je dan het beste voor je gezin wilt, je jezelf en je persoonlijke ontwikkeling niet tekort moet doen. Het klinkt en voelt egoïstisch, maar als je jezelf op momenten op nummer 1 plaatst, wordt niet alleen jij maar ook je gezin en je omgeving daar gelukkiger van.

Waar zie je het komende jaar tegenop?
Ik zie nog niet echt ergens tegenop. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn positieve instelling. Dat wil overigens niet zeggen dat ik alles door een roze bril bekijk. Er komen ongetwijfeld nog momenten waarop ik zal denken: “Waar ben ik aan begonnen…!” Maar ook dan geloof ik dat je met een positieve mindset altijd weer een stapje verder komt.

Wat is het spannendste wat je hebt gedaan of meegemaakt?
Me kandidaat stellen als wethouder was toch wel een behoorlijk spannende stap. Je stelt je kwetsbaar op en weet niet of het wel gaat lukken. Of deze plek je uiteindelijk gegund wordt. Het feit dat ik me nu Wethouder Sociaal Domein van de gemeente Roerdalen mag noemen, voelt dan ook als een enorme eer!

Gepubliceerd: 04 AUG 2022 - 08:36
Laatste update: 08 AUG 2022 - 15:29