“Teleurstelling bij CDA is begrijpelijk”

“Teleurstelling bij CDA is begrijpelijk”

Roerstreek Lokaal!, Democraten Roerdalen en PvdA-GroenLinks gaan de nieuwe coalitie in Roerdalen vormen. De partijen hebben hiertoe een intentieovereenkomst getekend. De drie partijen vertegenwoordigen dertien van de negentien raadszetels in de gemeenteraad.

“Na een aantal constructieve gesprekken zijn de partijen tot de conclusie gekomen dat er een solide basis ligt om gezamenlijk verder te gaan”, zeggen de fracties in een gezamenlijke verklaring. “De partijen hebben zich op hoofdlijnen gevonden. De komende weken zullen dan ook gebruikt worden om het coalitieprogramma op te stellen en de bijbehorende wethoudersposten in te vullen.”

Teleurgesteld
Verrassend is dat het CDA buiten de boot valt. De fractie heeft vele jaren meegeregeerd in Roerdalen. De programma’s van de drie coalitiepartijen uit de vorige zittingsperiode weken slechts op details van elkaar af. Daardoor lag het enigszins in de verwachting dat dezelfde partijen met elkaar door zouden gaan. Toch kozen Roerstreek Lokaal! en Democraten Roerdalen ervoor om in zee te gaan met PvdA-GroenLinks. “We vinden het jammer dat we niet mee kunnen doen”, reageerde CDA-voorman Frank Demarteau. “We zijn daar ook teleurgesteld over. Inhoudelijk pasten de programma’s perfect op elkaar. Het programma van de PvdA-GroenLinks wijkt verder af. We zullen afwachten hoe dit uitpakt.”

Toch kwam het besluit voor Demarteau niet helemaal als een verrassing. “In de voorafgaande gesprekken werd al duidelijk dat er een andere keuze gemaakt zou worden", zegt hij. De ommezwaai in het politieke landschap van Roerdalen zou de indruk kunnen wekken dat het tussen de coalitie in de vorige periode toch minder goed boterde dan het naar buiten toe leek. Demarteau zegt daar geen concrete aanwijzingen voor te hebben. “Het verleden zal wel een rol gespeeld hebben, maar of dat ook de doorslag heeft gegeven, kan ik niet beoordelen. We gaan in ieder geval de komende jaren als oppositie ons best doen om vanaf die plaats de burger van dienst te zijn."

Gevoelskwestie
Fractieleider Willem van Pol van de winnende fractie Roerstreek Lokaal! begrijpt de teleurstelling bij het CDA. Een directe reden om de coalitie niet voort te zetten, is er volgens hem niet. “Het is meer een gevoelskwestie geweest", zegt hij. "We hebben met iedereen gesproken en iedere fractie heeft gelijke kansen gehad. Bij PvdA-GroenLinks was meteen sprake van een gezonde klik.”

Van de suggestie dat de vorige coalitie toch minder goed door een deur kon als naar de buitenwereld toe bleek, is volgens hem geen sprake. “Nou nee, natuurlijk waren er wel eens verschillen van mening, maar die zijn ook altijd uitgesproken. Van rancunes is geen enkele sprake. We hebben de afgelopen jaren constructief samengewerkt, maar dat heeft de PvdA vanuit de oppositie ook altijd gedaan.”

Verandering van spijs doet eten. Dat geldt volgens Van Pol ook voor dit besluit. “Voor de gemeente is het ook goed om eens wat andere instreek te ervaren. Met de winst van de PvdA-GroenLinks heeft ook de kiezer aangegeven eens een wat ander geluid te willen horen. Maar dat is geen doel op zich geweest. Ik snap dat het CDA teleurgesteld is. Als er een breekpunt was geweest, was het allemaal wat begrijpelijker geweest. Maar dat was er niet. Als ons dit was overkomen, waren we ook teleurgesteld geweest.”

Tekst: RoerdalenNU.nl - Foto: Ruud Snijders

Gepubliceerd: 30 MAA 2022 - 12:00
Laatste update: 31 MAA 2022 - 12:34