“Mensen in beweging krijgen, vond ik het mooiste”

“Mensen in beweging krijgen, vond ik het mooiste”

Wat een heerlijk voornemen: je gaat geschiedenis studeren, precies het vak dat je als jongen op school zo leuk vond. Voor Jan den Teuling (67 jaar) komt deze droom binnenkort uit. Maar eerst nog even als wethouder van de gemeente Roerdalen afscheid nemen. En terugkijken op een mooie periode.

Jan den Teuling heeft al een poos geleden aangekondigd dat hij de politiek vaarwel wil zeggen. Zijn interesse voor de politiek heeft hij overigens niet van een vreemde. “Mijn vader was altijd politiek en maatschappelijk betrokken. De rassenstrijd in Amerika, de Praagse lente, in die tijd (de jaren 60, red.) ging het vaak over de grote veranderingen in de maatschappij en politiek. Dat was ook de essentie van zijn boodschap: neem verantwoordelijkheid in deze veranderende wereld. Ik weet zeker dat toen de basis is gelegd voor mijn sociaal maatschappelijke betrokkenheid.”

Menselijke maat
Den Teuling begon in 2008 als raadslid (in de latere fractie Roerstreek Lokaal) en werd in 2014 wethouder. Hij beheerde verschillende portefeuilles en kijkt daar met dankbaarheid op terug. “Alles wat we in die jaren bereikt hebben als gemeente, hebben we met alle 150 mensen in dit gebouw gedaan. Dat kun je nooit in je eentje. En wat te denken van de inwoners van Roerdalen. Als zij niet in beweging waren gekomen en verantwoordelijkheid hadden genomen, hadden we echt minder bereikt.”
De menselijke maat op een zakelijke manier. Dat is wat Den Teuling de afgelopen jaren als wethouder steeds heeft nagestreefd. “Mijn intentie is altijd om mensen in beweging te krijgen. De tijd dat burgers tegen een gemeente opkeken en erg afwachtend waren, ligt gelukkig ver achter ons. We doen een beroep op ieders verantwoordelijkheid, en gelukkig zijn burgers anno 2022 veel mondiger. Burgerparticipatie, Samen doen, helder communiceren, dat zijn speerpunten geweest in mijn periode. Daarom blijft het belangrijk dat we als gemeente steeds uitleggen wat we doen.”
De ‘verruwing’ in de samenleving maakt hij als wethouder ook mee. “Daar ben ik minder trots op. Verruwing in de taal, ja ook in onze gemeenteraad, maar ook in algemene zin, daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor, ikzelf dus ook.”

Kwetsbaar
Jan den Teuling staat bekend om zijn open en transparante houding. “Ik probeer me altijd kwetsbaar op te stellen. Het gesprek is belangrijk, uitleggen waarom je iets wilt en dus ook goed naar elkaar luisteren. Men hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar goed uitleggen vind ik een vereiste. Je vertegenwoordigt de overheid, mensen hebben deze overheid nodig, dus zij hebben recht op die goede uitleg.”
Het komende afscheid komt helemaal vanuit hemzelf. “Ik zou dit best nog langer volhouden, maar dat wil ik niet. Ik wil niet dat mensen op mij uitgekeken raken, laat anderen het stokje nu maar overnemen. Want het werk is niet af, dat is nooit af.”

Focus
Wat is er nu zo leuk aan lokale politiek? Welke adviezen heeft hij voor beginnende raadsleden? “Heb vooral veel plezier en durf je kwetsbaar op te stellen. Focus op onderwerpen die jou raken, je kunt niet de hele wereld verbeteren. En, zoek vooral het contact met burgers. Daar doe je het voor!”

Geschiedenis
Na de uitslag van de raadsverkiezingen van 16 maart, zal de agenda van Jan den Teuling minder gevuld zijn. “Nou, ik blijf in elk geval twee dagen per week werken (waar, dat laat hij nog even in het midden), twee dagen per week lekker bewegen, én ik ga geschiedenis studeren. Ik wil alles weten over de 15e eeuw, gek hé? Stilzitten zal niet gebeuren, dat past niet bij mij."

Tekst: Freek Noten – Foto: Jan-Paul Kuit

Gepubliceerd: 17 FEB 2022 - 09:37