“Laat je nooit uit het veld slaan, volhouden loont”

“Laat je nooit uit het veld slaan, volhouden loont”

In de rubriek Speeddaten met de nieuwe raad stelt RoerdalenNU.nl aan de hand van een aantal tête-à-tête-vragen de nieuwe gemeenteraadsleden aan u voor. Wat beweegt hem of haar om raadslid te worden? Wie is de persoon achter het raadslid? Iedere week halen we telkens één raadslid voor het voetlicht. Deze keer is dat Henk van der Linden uit ‘t Reutje.

Naam: Henk van der Linden.

Leeftijd: 73 jaar.

Woonplaats: Reutje.

Fractie: Ons Roerdalen.

Beroep/studie:
Gepensioneerd. Opleiding: Organisatie en Management in de non-profitsector.

Verliefd, verloofd, getrouwd:
Getrouwd met Marlies, vader van Rick, Marleen en Yvonne en opa van Nora, Sebastiaan, Birgit, Sjoerd, Bram, Joris, Reda en Tarek.

Hobby’s:
Alles wat met paarden van doen heeft maar vooral het fokken en opfokken van veulentjes. Dat zorgt ervoor dat je veel buiten bent en kunt genieten van de omgeving. De omgeving van Reutje is geweldig. Zowel flora als fauna zijn fantastisch.

Lidmaatschap verenigingen:
Niet-spelend lid van fanfare Sint Wiro, bestuurslid Coöperatie Duurzaam Roerdalen en lid Rijpaardenfokvereniging Limburg.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Iemand die zaken kan beschouwen en als die zaken me prikkelen, ze goed kan analyseren, er een stevig standpunt over kan vormen en dat standpunt open communiceert. Als ik concludeer dat er sprake is van onrecht, misleiding en onoprechtheid dan pak ik zo’n kwestie met alles wat in me zit aan om dat onrecht te laten verdwijnen.

Waar heb je een gruwelijke hekel aan?
Aan overheden die hun fouten niet toegeven en met gemeenschapsgeld rechtszaken aanspannen tegen burgers of organisaties, wetende dat ze hun gelijk krijgen omdat ze deze zaken erg lang kunnen rekken en er hopen belastinggeld tegenaan kunnen gooien. Maar ook een overheid die om niet te doorgronden motivatie een veranderingsproces doorvoert waar de burger alleen maar nadeel van heeft. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de verandering van de pensioenwet. Een wet die het beste pensioenstelsel ter wereld overhoophaalt, wat klauwen vol geld kost en waarvan het resultaat duister is.

Wat trekt je aan in de functie van raadslid?
De ombudsfunctie ten behoeve van de burgers en de controle van het bestuur. Die controle doe ik vanuit de uitganspunten dat zaken helder en duidelijk moeten zijn voor de burger, ze zorgen voor resultaat voor de burger en ze kosteneffectief worden uitgevoerd.

Waar zou je nog eens naartoe willen op vakantie?
Naar Mongolië om de oneindige vlaktes daar te paard te verkennen.

Waar kan je wakker van liggen?
Van oneerlijke bestuurders. Daarom was ik blij deel te kunnen nemen aan het onderzoek over de mogelijke belangenverstrengeling van oud-gedeputeerde Koopmans. Het resultaat is bekend maar het traject dat we als onderzoekscommissie gevolgd hebben, was bijzonder leerzaam. Het heeft mij overtuigd dat gedegen onderzoeken erg waardevol zijn, zeker ook op gebieden waarvan je vindt dat ze niet nodig zijn. Verdieping kan je zoveel inzicht geven waardoor je je mening nog eens goed kan analyseren voor jezelf en je tot een doordacht standpunt komt.

Waar wil je je als raadslid vooral voor inzetten?
Vooral voor mensen die problemen hebben of krijgen met de gemeentelijke overheid; de ombudsfunctie dus.

Welke dag of welk moment uit je leven zou je willen herbeleven?
Een heleboel. Mijn trouwdag, de geboortedagen van kinderen en kleinkinderen, maar ook de dagen waarop ik voor de eerste keer zitting nam in de gemeenteraad en in Provinciale Staten.

Wat is de meest waardevolle les die je hebt geleerd?
Laat je nooit uit het veld slaan, volhouden loont.

Waar zie je het komende jaar tegenop?
Dat er weer een jaartje bijkomt. Of om met Peter Koelewijn te spreken: ‘je wordt ouder papa’.

Wat is het spannendste wat je hebt gedaan of meegemaakt?
Toen ik in militaire dienst als gewondenverzorger aanwezig moest zijn bij een oefening in het gooien van handgranaten. Ik zat in een bunker te wachten tot het mis ging en moest dan de gewonden eerste hulp verlenen. Gelukkig ging alles goed, maar ik heb peentjes gezweet. Als ik dan nu zie wat in Oekraïne gebeurt, dan denk ik daar nog wel eens aan terug.

Gepubliceerd: 01 MEI 2022 - 09:11