“Het is goed geweest, het woord is nu aan de jongeren”

“Het is goed geweest, het woord is nu aan de jongeren”

Hij zat 14 jaar in de gemeenteraad van Roerdalen, is inmiddels 72 jaar en sinds kort geridderd. Piet van der Vorst mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij na onlangs afscheid van de gemeenteraad. “Het is goed geweest, het woord is nu aan de jongeren.”

Uiteraard is hij erg trots op zijn lintje. Kwam het als een verrassing? “Je weet dat zoiets kan gebeuren, na zoveel jaren in de plaatselijke politiek. Maar toch was het een bijzonder moment, een mooie blijk van waardering. Ja, ik ben er trots op.”
Piet, geboren Brabander, had aanvankelijk niet zoveel met politiek. Zijn leven als politieagent zag er heel anders uit. “Dat klopt. Door mijn betrokkenheid bij een groep rond de Schaapsweg in Sint Odiliënberg in de tijd van de discussie over de randweg, werd ik gevraagd om actief mee te doen in de plaatselijke politiek. Ik heb aansluiting gevonden bij Aktief Berg. In 2007 is deze partij opgegaan in het huidige Roerstreek Lokaal! Daar ligt dus het begin.”

Hobby
Piet werkte de laatste jaren van zijn carrière als chef forensische opsporing bij de politie. In 2007 maakte hij gebruik van de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. “Dat was tevens een mooi moment om meer tijd te besteden aan de politiek. Ik heb het steeds beschouwd als een hobby. Wil je dat goed doen, moet je er voldoende tijd in kunnen stoppen. Daarnaast voelde ik ook wel de drive om erbij te horen, om een vinger in de pap te hebben. Ik wilde niet langs de lijn staan, maar meedoen aan het spel.”

Successen
Als politicus heeft Piet altijd dicht bij de mensen gestaan. “Het klinkt misschien als een cliché, maar de mensen wisten mij altijd te vinden. Regelmatig werd er aangebeld of werd ik aangesproken. Dat hoort erbij: je komt op voor de mensen die op jou hebben gestemd, voor de burgers in jouw gemeente. Daar ligt ook de basis voor het vertrouwen in de politiek. Dat vraagt om blijvend investeren.”
Gevraagd naar zijn grootste successen als raadslid in al die jaren valt Piet even stil. “Laat ik het zo zeggen: successen boek je als raadslid niet individueel, daarvoor werk je juist veel samen binnen de fractie. In de gemeentepolitiek gaat het om meerderheden halen, daarmee boek je resultaten. Of het nu gaat om de burgerparticipatie, het 100 meter amendement rond de zonnepanelenweides, Linnerveld, er zijn veel dossiers waar ik als raadslid, samen met collega’s, een actieve bijdrage aan heb kunnen leveren.”

Afscheid
Bij de laatste verkiezingen haalde Piet de vereiste kiesdeler niet. “Toen heb ik mijn eerdere belofte ingelost en mijn afscheid aangekondigd”. Hij kijkt met veel plezier terug op die 14 jaren. “Natuurlijk, er zijn altijd pieken en dalen. Dat er mensen zijn die hun persoonlijke frustraties of ongenoegens over de hoofden van anderen botvieren, tja dat hoort nu eenmaal ook bij politiek. Ik hou er niet van, maar je doet er weinig aan”.
Hij is blij dat er jongeren aan de deur kloppen om het raadswerk voort te zetten. Zijn eigen bijdrage zal nog minimaal zijn. “Mijn vrouw zegt al vaker: zou je het niet eens wat rustiger aan moeten gaan doen. Ik denk dat ik nog bij de steunfractie betrokken blijf. Daarnaast ben ik bij veel lokale initiatieven betrokken, zoals de seniorenvereniging, Repair Café en dergelijke.”

Wat hij eigenlijk wil zeggen, is dat hij zich niet zal vervelen. “Ik heb genoeg te doen; misschien kan ik weer eens een boek lezen dat niets met politiek te maken heeft. Maar stilzitten past niet zo bij mij.”

Tekst: Freek Noten – Foto: RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 14 APR 2022 - 09:02