“Het is aan de politiek om het vertrouwen te herstellen”

“Het is aan de politiek om het vertrouwen te herstellen”

“Het raakt me en doet me pijn dat een groot deel van de mensen waarvoor we het doen het vertrouwen in de politiek heeft opgezegd.” Dat zei Jan den Teuling dinsdagavond bij zijn afscheid als wethouder van de gemeente Roerdalen.

Den Teuling merkte op dat het nieuwe college voor grote opgaven staat. Het toenemende verschil tussen arm en rijk, kansenongelijkheid, de woningcrisis, de energietransitie en de zorg om het klimaat zijn grote uitdagingen die de komende jaren op het bordje van het nieuwe college komen te liggen. En dat in een tijd waarin nog geen vijftig procent van de mensen is komen stemmen. “Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen zijn veel kiezers thuisgebleven omdat in hun ogen niks te kiezen viel en de politiek te vaak het slechte voorbeeld gaf. Dat vraagt iets van u allen. Dit is dan ook een mooi moment om dit samen op te pakken en samen met inwoners en ambtelijke organisatie een nieuwe start te maken en zo te bouwen aan vertrouwen. Ga de boer op, luister en leg uit.”

Ook riep hij het nieuwe college en de nieuwe raad op om de ingezette koers om samen met de inwoners initiatieven op te pakken voort te zetten. Den Teuling: “Ga samen op zoek naar de voor Roerdalen best passende oplossing. Doe dat samen en met elkaar. Niet vanuit de traditionele verhouding van coalitie en oppositie. Een van de belangrijkste kenmerken van politiek is dat je het met elkaar oneens mag zijn. Maar ben duidelijk en heb respect voor elkaars mening, ook als u het inhoudelijk oneens bent.”

Den Teuling begon in 2008 als raadslid en werd in 2014 wethouder. Hij beheerde verschillende portefeuilles. Met dankbaarheid keek hij terug op zijn politieke loopbaan. “Het was een eer uw wethouder te mogen zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze nieuwe raad en dit nieuwe college hun werk zo goed mogelijk zullen doen. Ik zal op enige afstand toekijken. Het is goed geweest!

Op de foto: Jan den Teuling tijdens zijn afscheidsspeech.

Tekst en foto: RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 21 APR 2022 - 08:37