“Dit is het mooiste atelier op de wereld!”

“Dit is het mooiste atelier op de wereld!”

Het is een zonnige maandag in mei, ik sta midden in een kring van panelen. Deze zullen in de komende weken beschilderd worden door kunstenaar Dirk Hakze. Plaats van handeling is het kasteel in Montfort. Met de veelzeggende titel The Colors of Music wordt hier gewerkt aan een bijzonder kunstwerk, uniek binnen Roerdalen.

Het kunstproject in Montfort, een initiatief van Kunststroom Roerdalen en Stichting Kasteel Montfort, ontstaat dus al werkend. Dirk: “Ik leg de verbinding tussen muziek en beeld, waarbij ik me laat inspireren door een muziekstuk van de Finse componist Jean Sibelius. Het heet Finlandia, duurt 9,5 minuten, waardoor er voor elk van de 36 panelen 16 seconden aan muziek is. Die seconden zet ik om in beelden en kleuren.” Het is niet de eerste keer dat Dirk Hakze (65) zo’n prestatie neerzet. Eerdere edities vonden plaats in Terschelling, Amsterdam, Ameland, Noordwijk en Arnhem.

Laatbloeier
Dirk werd bij wijze van spreken geboren als kunstenaar. Thuis, in het Friese Sneek, schilderde kleine Dirk al op zijn zevende schilderijen. Later ging hij naar de kunstacademie, maar ook technisch tekenen kreeg hij in de vingers. Hij heeft zo zijn eigenaardigheden. “Ik ben sowieso een laatbloeier, ik ben links én rechtshandig, creatief tot op het bot en gewoon een geluksvogel.”
Dat laatste mag je wel zeggen, immers Dirk speelde het klaar om op de bühne te schilderen waar grootheden als Miles Davis en Carlos Santana optraden. “Door mijn werk, opleidingen en ervaring heb ik ontdekt dat ik een beelddenker ben. Zo kan ik muziek als het ware vertalen in kleuren. Op de panelen zie je de golven, die staan symbool voor het ritme in de muziek. Op die manier is het land-artproject Colors of Music ontstaan. En ja, het heeft me een behoorlijk netwerk opgeleverd.”

Ondernemend
Zeker, Dirk heeft nog vele plannen. Na het project in Roerdalen zullen er meer plaatsen in Nederland volgen. Dirk: “De belangstelling is er zeker. Mensen vinden dit leuk. Er is ook nog een plan om op vliegveld Tempelhof in Berlijn een project met 5.000 panelen te starten. Dat zou echt geweldig zijn. Maar ook in Montfort zijn er voor 2023 plannen. Zo’n 500 kunstenaars uit 19 landen zijn dan druk in de weer, kijk maar eens op www.thecolorfieldperformance.nl. Soms denk ik wel: ik ben een echte bofkont. Maar ja, ik ben ook niet voor één gat te vangen. Als kunstenaar moet je ook ondernemend zijn. Ik heb altijd tegen mijn kinderen gezegd: doe vooral wat je leuk vindt, het geld komt dan vanzelf wel.”

Stripboeken
Over geld gesproken. De 36 panelen, die nu in Montfort worden beschilderd, kunnen door geïnteresseerden worden gekocht. Dirk: “Dat klopt. Ik heb ook al met iemand gesproken die misschien de hele collectie wil kopen, maar dat moeten we afwachten. De schilderijen worden gemaakt met acrylverf en hebben afmetingen van 122 x 122 en 100 x 122 cm. Ik werk hier tot 10 juli, dan wordt het project in Montfort afgesloten.”
Al pratend onder het warme voorjaarszonnetje dient zich uiteraard de vraag aan, wat er gebeurt als het onverhoopt regent. Dirk: “Dit is natuurlijk het mooiste atelier ter wereld, laat ik dat voorop stellen. Mocht het regenen, dan gebeurt er even niets. De schilderijen kunnen wel tegen een stootje. ’s Avonds worden ze met zeil afgedekt. En als het regent, ga ik lekker stripboeken lezen in mijn caravan.”

De expositie The Colors of Music is tot en met 10 juli dagelijks gratis te bezichtigen tussen 10.00 en 19.30 uur.

Op de foto: Kunstenaar Dirk Hakze werkt bij kasteel Montfort aan een panorama van schilderen.

Tekst en foto: Freek Noten

Gepubliceerd: 12 MEI 2022 - 08:46