“De definitie van een mooie leefomgeving is voor iedereen anders”

“De definitie van een mooie leefomgeving is voor iedereen anders”

In de rubriek Speeddaten met de nieuwe raad stellen we aan de hand van een aantal tête-à-tête-vragen de nieuwe gemeenteraadsleden aan u voor. Wat beweegt hem of haar om raadslid te worden? Wie is de persoon achter het raadslid? Regelmatig halen we telkens een raadslid voor het voetlicht. Deze keer is dat geen raadslid, maar wethouder Jan Smits.

Naam: Jan Smits.

Leeftijd: 55 jaar.

Woonplaats: Herkenbosch.

Fractie: Democraten Roerdalen.

Beroep: Wethouder.

Verliefd, verloofd, getrouwd:
Bijna 29 jaar getrouwd; vader van één zoon.

Hobby’s:
Voetbal. Tegenwoordig kijken, vroeger actief. Mag graag fietsen. Met de aanschaf van een E-bike en fietsendrager worden de afstanden langer en kom je ook eens in andere gebieden. Zeer aan te bevelen.

Lidmaatschap verenigingen:
(Ondersteunend) lid van Voetbalclub SVH’39 en (ondersteunend) lid van Schutterij, Fluit- en Trommelkorps St. Sebastianus Herkenbosch.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Rustig en evenwichtig.

Waar heb je een gruwelijke hekel aan?
Aan mensen die het allemaal beter denken te weten en dit ook duidelijk laten blijken. Waar ik ook slecht tegen kan is als mensen toezeggingen doen die ze vervolgens niet nakomen of nog erger als je helemaal geen reactie meer krijgt.

Wat trekt je aan in de functie van wethouder?
Er zijn al voldoende mensen die commentaar leveren maar zelf niets willen bijdragen. Ik wil me graag inzetten voor de gemeenschap en de belangen van Roerdalen

Waar zou je nog eens naartoe willen op vakantie?
Of het er ooit van gaat komen weet ik niet, maar Canada of de Noordkaap lijken me machtig mooi.

Waar kan jij wakker van liggen?
Ik lig (gelukkig) niet zo heel gauw wakker en ben over het algemeen een goede slaper.

Waar wil je je als wethouder vooral voor inzetten?
Ik wil me inzetten voor een mooie leefomgeving in de volle breedte bezien. Door de jaren heen ben ik wel steeds meer tot het besef gekomen dat de definitie van een mooie leefomgeving voor iedereen anders is. Tegenwoordig vindt iedereen overal wat van. Dat maakt het vak van wethouder, om het maar politiek correct te zeggen, steeds uitdagender.

Welke dag of welk moment uit je leven zou je willen herbeleven?
De geboorte van mijn zoon en mijn trouwdag zou ik nog wel eens willen herbeleven. Beide mooie en unieke momenten die op zo’n dag veel te vlug voorbij gaan.

Wat is de meest waardevolle les die je hebt geleerd?
Te allen tijde rustig blijven en eerst tot 10 tellen alvorens te reageren. Dat werkt, althans bij mij, het beste om tot weloverwogen en rationele reacties te komen.

Waar zie je het komende jaar tegenop?
Met de wetenschap van nu heb ik niet specifiek iets waar ik tegenop zie. Zelfs niet tegen het “to-do” lijstje dat thuis op het prikbord hangt. Hier moet ik echter wel nog een keer op doorpakken want er komen aan de onderkant meer dingen bij dan er aan de bovenkant afgaan.

Wat is het spannendste wat je hebt gedaan of meegemaakt?
Ik doe al een paar jaar mee aan de verkiezingen. Het is iedere keer weer spannend om te zien hoe de kiezer spreekt en wat de uitslagen zijn.

Op de foto: Wethouder Jan Smits: “Er zijn al voldoende mensen die commentaar leveren maar zelf niets willen bijdragen.”

Samenstelling en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 01 DEC 2022 - 08:42
Laatste update: 04 DEC 2022 - 08:15