Kwiek Beweegroute en Huiskamer Plus: een mooie combinatie!

Kwiek Beweegroute en Huiskamer Plus: een mooie combinatie!

Het is woensdagmiddag, 14.00 uur. Bij het Groene Kruisgebouw in Posterholt staat Lies Wolters (een kwieke oudere dame) al klaar om haar rol van gangmaker te spelen. In haar rollator heeft ze een kleine muziekbox, waarmee ze muziekdeuntjes kan afspelen. “Dat loopt toch veel lekkerder?”

Wat is hier aan de hand? Welnu, op deze locatie in Posterholt komen elke woensdagmiddag de Kwiek Beweegroute en Huiskamer Plus samen. Het blijkt een ideale combinatie te zijn. Karin Reumers (coach dagbesteding bij de Zorggroep) begeleidt deze groep al een tijd. “De Huiskamer Plus bestaat al vele jaren, en is bestemd voor mensen die ouder worden, een beperking hebben of eenzaam zijn. Zij kunnen hier enkele dagen per week andere mensen ontmoeten en meedoen aan allerlei activiteiten. Ook is er de mogelijkheid om ’s middags hier te eten. Toen de Kwiek Beweegroute in juni startte in Posterholt, bleek dat we dit goed kunnen combineren met Huiskamer Plus. Het blijkt een schot in de roos te zijn.”

Eigen niveau
Haar collega Marjo van de Venne sluit zich hierbij aan. “Je kunt zeggen dat de functies van ontmoeten, samenzijn en bewegen hier naadloos in elkaar schuiven. Het is voor de deelnemers prachtig dat ze enkele dagen per week hier kunnen samenkomen voor allerlei activiteiten, maar het samen bewegen voegt iets extra’s toe. Men stimuleert elkaar, trekt zich aan elkaar op en iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen.”

Bewegen buiten
De Kwiek Beweegroute werd vlak voor de zomer officieel geopend. Sindsdien hebben al heel wat mensen (jong en oud!) de mogelijkheid ontdekt om lekker te bewegen in de buitenlucht. De wandelroute is ongeveer 1,5 km lang en voor iedereen toegankelijk. Onderweg kom je tegels met oefeningen tegen die je kunt doen. Karin: ”Het blijkt voor onze deelnemers een mooie sportieve uitdaging. Iedere woensdagmiddag gaat een groepje met begeleiding op stap om de route af te lopen. Onderweg kunnen ze eenvoudige oefeningen doen om balans, kracht en uithoudingsvermogen te trainen. Ze zijn best fanatiek en slaan geen enkele keer over.”

Dat laatste kan Lies Wolters (met inmiddels vastelaovesmuziek op haar muziekbox)beamen. Zelf heeft ze jarenlang vrijwilligerswerk gedaan. Door lichamelijk ongemak gaat dat niet meer, maar dit vergoedt veel. “Het is lekker om te bewegen, heel gezellig en dan vooral met een leuk muziekje erbij!”

Gymnastiek
Er zijn in Roerdalen inmiddels vier kernen met een Huiskamer Plus, te weten Melick, Montfort, Herkenbosch en Posterholt. Karin: “Bij elke locatie is een vrije inloop. Gemiddeld komen in Posterholt zo’n acht mensen. We zijn open op maandag, woensdag en vrijdag. We hebben verschillende activiteiten, variërend van schilderen tot handwerken, maar ook samen de krant doornemen of gymnastiekoefeningen. Dat laatste is op dagen met slechter weer.” Er zijn ook al mensen uit andere kernen, die de weg naar de Huiskamer Plus in Posterholt hebben gevonden. Ook dat kan.

Lichamelijk actief
Dat hun activiteiten niet op zichzelf staan, kan Marjo bevestigen. “We werken nu ook samen met de Postaert en fysiotherapie Posterholt. Iedere tweede woensdag van de maand lopen zij nu ook met enkele deelnemers de Kwiek Beweegroute. Zij starten dan bij Dörpshoes De Beuk.

Dat bewijst wel dat dit initiatief aansluit bij de behoefte van veel mensen. Hoe leuk is het om samen in een groepje een wandeling te maken door het dorp. Al lopend en spelenderwijs ben je lichamelijk actief; dat is voor iedereen (in alle leeftijdsgroepen) goed.”

Meer weten?
Wie na het lezen van dit artikel geïnteresseerd is geraakt, kan op één van de genoemde dagen binnenlopen (adres: Nieuw Holsterweg 38, 6061 EH Posterholt). Bellen kan ook. Het nummer van de Huiskamer is 06-42 42 48 61 of met Marjo van de Venne op 06-18 81 80 15. Overigens kunnen mensen, die als vrijwilliger willen meewerken, zich ook hier melden. Ze zijn van harte welkom! Meer informatie vind je ook op: https://www.roerdalen.nl/huiskamer.

Tekst/foto: Freek Noten

Gepubliceerd: 17 NOV 2022 - 08:27