Kunststroom brengt kunst dichterbij!

Kunststroom brengt kunst dichterbij!

Kunststroom Roerdalen-Wassenberg is al jaren een begrip in deze regio. Ooit begonnen als initiatief om kunstenaars en kunstliefhebbers dichter bij elkaar te brengen. In het weekend van 1 en 2 oktober vindt de komende editie plaats. Volgens kartrekker Ruud Snijders (voorzitter van het stichtingsbestuur) is er weer een mooie selectie van kunstenaars, die hun werk op diverse locaties in Roerdalen en Wassenberg laten zien.

Ja, ook Kunststroom heeft de gevolgen van corona aan den lijve ondervonden. Ruud Snijders weet ervan. “Corona heeft ons allemaal geraakt. Toch hebben wij vanuit Kunststroom nooit de moed verloren. Sterker nog: in het eerste coronajaar, toen er veel beperkingen werden opgelegd, hebben wij een virtuele tour op vijf expositielocaties laten maken, waardoor ons evenement toch doorgang kon vinden. Vorig jaar hebben we de draad weer opgepakt, zij het in een kleinere opzet. Dit jaar hebben we weer als vanouds een breed programma.”

Belangstelling
Kunststroom Roerdalen-Wassenberg kan al jaren op veel belangstelling rekenen. “Zelfs als het weer wat minder is, komen mensen toch. Blijkbaar laten echte kunstliefhebbers zich hierdoor niet weerhouden. Schijnt het zonnetje, dan combineren veel mensen de fietstocht met een bezoekje aan één of meerdere expositielocaties. Vorig jaar kwamen bij sommige ateliers wel 600 mensen op één dag, dat zegt toch iets.”

Aanbod
Ondanks deze cijfers is er nog wel werk aan de winkel. Snijders: “Ik vind dat kunst en cultuur in Roerdalen best meer gestimuleerd mag worden. Wij merken bijvoorbeeld al jaren dat de belangstelling in Duitsland veel groter is dan hier.”
Aan het aanbod zal het niet liggen. Dit jaar heeft Kunststroom meer dan 75 kunstenaars uit Duitsland, Nederland en België geselecteerd, die staan te popelen om hun werk te laten zien. Er is veel variatie: fotografie, keramiek, schilderijen, sculpturen, sieraden en meer. Voor het eerst dit jaar hebben zeven kunstenaars uit Roerdalen en één uit Wassenberg hun atelier opengesteld voor bezoekers van Kunststroom. Bij een aantal ateliers exposeren ook gast-kunstenaars. Zoals ieder jaar is er een catalogus gemaakt, waarin alle informatie netjes op een rij staat. Snijders: “De opening staat gepland om 10.00 uur op zaterdag 1 oktober in Wassenberg. Vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur is het publiek welkom op de verschillende locaties in Roerdalen en Stadt Wassenberg. De toegang is uiteraard gratis.”

Informatie
Vanzelfsprekend is informatie over Kunststroom makkelijk te vinden. Zo is er de website https://kunststroom-rw.nl/ waar onder andere een overzicht van alle locaties is te vinden. Ook op Facebook en Instagram is Kunststroom present. Mocht je als vrijwilliger iets willen bijdragen aan Kunststroom, kijk dan vooral even op de website.

Op de foto: Ook in diverse kerken is het komende weekeinde kunst te bewonderen.

Tekst: Freek Noten - Foto: Ruud Snijders

Gepubliceerd: 29 SEP 2022 - 08:13
Laatste update: 29 SEP 2022 - 12:25