Kunstproject The Colors of Music officieel van start

Kunstproject The Colors of Music officieel van start

Burgemeester Monique de Boer (gemeente Roerdalen) en voorzitter Ruud Snijders van de Stichting Kunststroom Roerdalen hebben het startsein gegeven voor The Colors of Music geopend. Dit kunstproject vindt tot en met 10 juli plaats op het grasveld naast kasteel Montfort.

Tijdens The Colors of Music schildert kunstenaar Dirk Hakze, geïnspireerd door klassieke muziek, in de openlucht 36 schilderijen, die samen een panorama vormen. Dit succesvolle project, met eerdere edities op onder andere Terschelling, Ameland en in Noordwijk, Arnhem en Amsterdam, vindt voor het eerst in het zuiden van Nederland plaats.

Panorama
Op 36 panelen, die in een cirkelvormige opstelling op het grasveld naast Kasteel Montfort staan, ontstaat van 24 april tot 10 juli een panorama in 3D-effect. Met Colors of Music weet de kunstenaar om klassieke muziek in de schilderkunst te integreren. Vanuit de binnenkant van de cirkel gezien vormen de schilderen een visueel geheel, terwijl de buitenkant uitnodigt om naar binnen te lopen. Belangstellenden kunnen het wordingsproces gedurende elf weken van nabij meemaken en de kunstenaar volgen in zijn schilderkunstige bewegingen. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren. Het geluidsniveau daarvan staat zo afgesteld, dat ook de omgevingsgeluiden hoorbaar blijven.

Finlandia
Voor het project bij Kasteel Montfort heeft Dirk Hakze gekozen voor het symfonisch gedicht Finlandia van de Finse componist Jean Sibelius. Hij componeerde dit stuk in 1899, als zelfverzekerd Fins antwoord op Russische dreiging. Daarmee is Finlandia een zeer actueel muziekwerk. Naast deze muziek laat Hakze zich ook inspireren door het landschap rond kasteel Montfort.

Combinatie
The Colors of Music is dagelijks te bezichtigen van 10.00 tot 19.30 uur. Een bezoek is helemaal de moeite waard door dit te combineren met een bezoek aan de uit 1260 stammende kasteel Montfort met de fraaie kasteeltuin. Dat kan iedere zondag, dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 17.00 uur

Op de foto: Op 36 panelen werkt kunstenaar Dirk Hakze bij Kasteel Montfort dagelijks aan The Colors of Music.

Foto: Ruud Snijders

Gepubliceerd: 28 APR 2022 - 09:03
Laatste update: 04 MEI 2022 - 11:58