Kinderen aan zet in Roerdalen

Kinderen aan zet in Roerdalen

Dit schooljaar starten de eerste kinderwijkraden in Roerdalen. Daarin leren kinderen om samen te werken. Daarmee leren ze om mooie dingen in hun dorp of wijk samen voor elkaar te krijgen. Jos Clout uit Sint Odiliënberg (’t Reutje) weet er meer van. Hij is directeur van basisschool de Zonnewijzer in Roermond en regionaal coördinator van de kinderwijkraden. “Ik ben heel enthousiast over wat de leerlingen kunnen leren in dit traject. Dat wens ik ook de kinderen in mijn eigen gemeente toe. Daarom help ik ze graag op weg.”

Wat is een kinderwijkraad?
“Laat ik duidelijk zijn. Het is geen kinderversie van een gemeenteraad of dorpsraad. Toch lijkt het er wel een beetje op. Aan het begin van het schooljaar krijgen de groepen 6, 7 en 8 een lesprogramma over democratie. Over plannen bedenken, maken en uitvoeren. Bij kinderwijkraadverkiezingen stemmen de kinderen niet op personen, maar op de plannen die ze inbrengen. Plannen met de meeste stemmen, worden verder uitgewerkt.”

Wat maakt het leerzaam?
“Kinderen kiezen hun eigen thema’s en plannen. Bijvoorbeeld gezondheid of veiligheid. Door er aan te werken, ervaren ze dat daar soms veel tijd overheen gaat. Ze leren om te overleggen en hoe je wensen kan vertalen in haalbare plannen. Maar ook hoe je vast houdt aan wat je belangrijk vindt en doorzet als het soms moeilijk is. Elk jaar kunnen zich weer nieuwe kinderen aanmelden om mee te doen aan de kinderwijkraad.”

Werken kinderwijkraden alleen op school?
“In tegendeel. Een kinderwijkraad is een boven- en naschoolse activiteit van, door en voor alle kinderen. We starten met democratielessen voor alle kinderen op school, maar komen daarna na schooltijd bij elkaar. De (30) wekelijkse bijeenkomsten duren 75 minuten. Ze vinden plaats op locaties in het dorp, waar ook spullen zoals internet en een computer beschikbaar zijn.”

Lokale coördinatoren
Een belangrijke rol is weggelegd voor lokale coördinatoren. Ze helpen om de komst van de kinderwijkraad voor te bereiden en begeleiden de kinderen het hele schooljaar. Jos Clout helpt hun daarbij. Hij doet dat vanuit de landelijke koepel Kies & Co. Zie https://kinderwijkraad.nl.

Gezocht: lokale coördinator in Montfort en Vlodrop
In Herkenbosch, Melick, Posterholt en Sint Odiliënberg staan de lokale coördinatoren al in de startblokken. Voor Montfort en Vlodrop zijn we nog op zoek naar kandidaten. Bent u geïnteresseerd, wilt u meer weten of meedoen? Neem contact op met Jos Clout via e-mail jos@kiesenco.net of mobiel: 06 - 50 51 41 47.


Op de foto: Jos Clout helpt vanuit Kies & Co bij de opzet van kinderwijkraden in Roerdalen.

(Tekst: Harrie Gootzen - Foto: John Peters

Gepubliceerd: 06 OKT 2021 - 18:13