Kanttekeningen bij herbestemming van Andreaskerk

Kanttekeningen bij herbestemming van Andreaskerk

Het plan om de Sint Andreaskerk in Melick te herbestemmen is nog lang geen gelopen race. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de gemeente Roerdalen afgeraden om de gevraagde omgevingsvergunning voor de herbestemming te verlenen. In het advies worden de nodige kanttekeningen geplaatst bij de plannen voor het realiseren van achttien woningen en een bijeenkomst- en kantoorruimte in het kerkgebouw.

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl - Bron: Advies Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Heet hangijzer is vooral de vraag wat er met de klokken moet gebeuren. De uit 1337 stammende luidklok is een overblijfsel van eerdere kerken die op de Kerkberg stonden. De klok heeft volgens de RCE een onvervangbare historische en culturele waarde voor zowel de kerk als de gemeenschap van Melick. Volgens het oorspronkelijke plan zou de luidklok moeten wijken voor een woning in de toren van de kerk. Dat plan is inmiddels van de baan. Maar of dat ook betekent dat de klok blijft hangen, is nog maar de vraag.

Eigendom
Bij het splitsen van een gebouw in appartementsrechten komen normaal gesproken alle gezamenlijke ruimten en voorzieningen (trappenhuizen, liften, installaties, etc) in eigendom van de gezamenlijke eigenaren. Wanneer de toren met de klokken als een gemeenschappelijke voorziening wordt beschouwd, zouden de kerkklokken in eigendom komen van de vereniging van eigenaren. Juridisch gezien zou daar wellicht een oplossing voor gevonden kunnen worden, maar dan is het nog de vraag of de nieuwe bewoners er wel zo blij mee zijn dat de klok blijft slaan of luiden. Daarom onderzoekt een lokale werkgroep momenteel de mogelijkheid om tegen het advies van de RCE in de kerkklok toch te verplaatsen. Gedacht wordt aan een klokkenstoel op het oude kerkhof op de Kerkberg. Of de klok op die locatie wel mag luiden, is ook niet zeker.

Kwetsbaar
Probleem is verder dat de huidige Andreaskerk uit 1956 in zijn geheel aangewezen is als rijksmonument. Bij verplaatsing van de klok naar een niet-monumentaal gebouw of in een klokkenstoel op de begraafplaats zou volgens de RCE zowel de klok als de kerk haar rijksmonumentale status verliezen. De RCE betwijfelt bovendien of de zeer kwetsbare klok een eventuele verhuizing wel overleeft. De werkgroep heeft echter een expert in de arm genomen om te onderzoeken in hoeverre de klok zonder schade op te lopen toch verplaatst kan worden naar een nieuwe locatie.

Betrokkenheid
Een ander belangrijk punt in het advies is de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij de besluitvorming. De klok is niet alleen een historisch object, maar ook een symbool van samenkomst en traditie voor de inwoners van Melick. De RCE pleit ervoor dat de gemeenschap actief wordt betrokken bij het maken van keuzes over de toekomst van de klok en de kerk.

Aanpassingen
Naast de kwestie van de luidklok wijst de RCE op diverse aanpassingen die nodig zijn om de monumentale waarde van het gebouw te behouden. Zo moeten nieuwe gevelopeningen en toevoegingen zoals balkons en noodtrappenhuizen terughoudend en ondergeschikt aan het gebouw zijn. Het gevelmetselwerk en de hoofdstructuur van de kerk moeten visueel herkenbaar blijven.

Glas-in-loodvensters
De glas-in-loodvensters van de Maastrichtse kunstenaar Jérôme Goffin uit 1956 zijn volgens de RCE van grote (kunst-) en architectuurhistorische waarde en moeten behouden blijven. Het vervangen van deze vensters door blank glas zou afbreuk doen aan de historische integriteit van de kerk. “Met deze aanpassingen kan een balans worden gevonden tussen de herbestemming van de kerk en het behoud van haar historische en culturele waarde”, aldus de RCE.

Foto: De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is niet blij met het plan om de luidklok in de Andreaskerk in Melick te verwijderen.

Gepubliceerd: 05 JUN 2024 - 18:54
Laatste update: 08 JUN 2024 - 09:17