Kampioenskoorts in Herkenbosch stijgt

Kampioenskoorts in Herkenbosch stijgt

Het is billenknijpen voor alles en iedereen die voetbalclub SVH’39 uit Herkenbosch een warm hart toedraagt. Het eerste team heeft ondanks de gevoelige nederlaag van afgelopen zondag het kampioenschap in de 4e klasse C nog steeds in het vizier. Komende zondag is het D-day. Dan wacht de belangrijke uitwedstrijd tegen koploper De Leeuw uit Brunssum.

De psychologische oorlogsvoering is al een paar weken aan de gang. SVH’39 ging eerder deze maand kopje onder bij middenmoter Roosteren. Meteen plaatste concurrent De Leeuw een vrolijke teamfoto op sociale media nadat het door winst op FC RIA de koppositie had overgenomen. Een week later waren de rollen omgekeerd. Het team uit Herkenbosch versloeg in de gemeentelijke derby Oranje Blauw’15 uit Posterholt en Vlodrop, terwijl De Leeuw punten morste. Prompt lieten de voetballers uit Herkenbosch zich in juichstemming fotograferen. En afgelopen zondag ging na het verlies van SVH op eigen terrein tegen Woander Forest bij De Leeuw de vlag weer in top. “Ach, dat zijn spelletjes die erbij horen”, zegt teamleider Marc Dohmen.

Stuivertje wisselen
Het verlies van zondag kwam hard aan in Herkenbosch. Maar daarmee is de strijd nog niet verloren. Komende zondag treffen de beide titelkandidaten elkaar in een rechtstreekse confrontatie. De kans bestaat dat dan aan de andere kant van de Selfkantweg de beslissing valt. Na dat duel hebben beide teams nog één wedstrijd voor de boeg. Op dit moment leidt De Leeuw met twee punten voorsprong. “Het is het hele seizoen al stuivertje wisselen geweest”, zegt Dohmen. “Maar nu begint het toch echt spannend te worden.”

Top 4
Dat SVH zou kunnen meestrijden om het kampioenschap zat er al een tijdje aan te komen, legt de teamleider uit. “Vorig jaar gingen we in het door corona afgebroken seizoen na zeven wedstrijden ook al aan kop. Een plek bij de top 4 lag in de verwachting. We hebben ook een periode gehad dat we spelers moesten missen omdat ze zelf corona hadden of in quarantaine moesten doordat familieleden corona hadden. Dan kan het ineens heel anders uitpakken.”

Brede selectie
Dohmen legt uit dat SVH die fase uiteindelijk goed is doorgekomen omdat het team beschikt over een brede selectie. “We hebben zeker 18 spelers die spelenderwijs het niveau van het eerste team aankunnen. Dat is ook een van de belangrijkste succesfactoren van deze ploeg. We zijn ook niet afhankelijk van één of twee spelers die een goal kunnen maken. Binnen de selectie zijn er meerdere spelers die gemakkelijk het net kunnen vinden.”

Eigen jeugd
Bij een kampioenschap promoveert SVH rechtstreeks naar de 3e klasse. Mocht dat onverhoopt niet lukken, is er nog een kans om via de nacompetitie een stapje hogerop te klimmen. Het is al heel wat jaartjes geleden dat de club uit Herkenbosch op dat niveau acteerde. Dohmen: “Op twee spelers na is het hele team opgegroeid vanuit de ei-gen jeugd. Velen spelen al van kinds af aan samen. Een betere lichting als deze zal niet vlug meer voorbijkomen.”

Niveau
Dohmen denkt dat SVH het niveau van de derde klasse goed aankan. “In het begin van het seizoen hebben we geoefend tegen clubs op dat niveau. Daar konden we goed tegenstand tegen bieden. Het moment is er rijp voor. We zitten in een periode dat het binnen nu en enkele jaren moet lukken om die overstap te maken. Want met de huidige terugloop van de jeugd is het de vraag of die kans er ooit nog wel komt.”

Tekst: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl – Foto: Aanlevering SVH

Gepubliceerd: 26 MEI 2022 - 08:07
Laatste update: 26 MEI 2022 - 19:22