Jongerenwerker Michelle: ''Geen hulpverlener, maar een maatje voor jongeren''

Jongerenwerker Michelle: ''Geen hulpverlener, maar een maatje voor jongeren''

Jongerenwerker in de gemeente Roerdalen. Toen de 30-jarige Michelle Heijthuijsen deze vacature vorig jaar voorbij zag komen, dacht ze: dat is mij op het lijf geschreven. Ze bedacht zich geen moment en reageerde direct. Michelle is afkomstig uit Echt-Susteren en werkte voorheen als regiebehandelaar in de gehandicaptenzorg.

De meest prangende vraag die veel mensen bezighoudt is natuurlijk wat een jongerenwerker eigenlijk doet. Michelle: “Ik stap letterlijk in de leefwereld van jongeren, door hen actief op te zoeken. Ik bied een luisterend oor en zoek indien nodig samen welke instantie een passend hulpverleningsaanbod heeft.” Vandaar dat ze al veel tijd heeft geïnvesteerd in de contacten met instanties. “Jazeker, je hebt een netwerk nodig.”

Social media
Natuurlijk is het contact met de jongeren het belangrijkste. “Ik ontmoet hen op diverse plekken, zowel overdag als ’s avonds. Op straat, bij hangplekken. Uit deze contacten is mij gebleken dat onze jongeren behoefte hebben aan een eigen plek, een eigen honk om te chillen. Dat is er nu nog niet, maar het staat wel op mijn verlanglijstje voor de komende jaren.”
Michelle vervolgt: "Anno 2023 is de leefwereld van jongeren een stuk groter dan pakweg 20-30 jaar geleden. Dit komt voornamelijk door social media, waarmee alle informatie die je wilt hebben letterlijk dichterbij is dan je denkt. Neem als voorbeeld het vapen (e-sigaret, red.), dat is echt een hype die vooral door social media wordt aangewakkerd. Gelukkig komt er een nieuwe wetgeving voor, maar het probleem zal altijd blijven bestaan, vrees ik.”

Maatje
In de media wordt vaak gesproken over jongeren in de Randstad, die overlast bezorgen of uit de ban springen. Daarbij ontstaat het beeld dat deze qua leeftijd steeds jonger worden. Geldt dit ook voor Roerdalen? Michelle: “Als mensen denken dat dit soort problematiek alleen in grote steden voorkomt, help ik ze graag uit die droom. Na een paar maanden in Roerdalen merkte ik al: hier is werk aan de winkel. Ik kan uiteraard niet alle problemen in mijn eentje oplossen. Ik wil ook geen hulpverlener zijn, maar een maatje. Voor veel jongeren ben ik een gesprekspartner. Vaak zelfs de enige."

Basisscholen
Iedere volwassene is ook jong geweest. We weten wat het is om te puberen. Michelle: “Veel jongeren realiseren zich niet de gevolgen van hun gedrag. Ze leven in het moment van nu. Dat bepaald gedrag consequenties kan hebben voor de rest van hun leven laat hen vaak koud. Daarover voer ik het gesprek met hen.”
Omdat jongeren op jeugdige leeftijd nog te ‘vormen’ zijn, investeert Michelle ook in contacten met basisscholen. "Ik ga samen met twee collega's uit het Sociaal Team, waar ik ook onderdeel van ben, het Brugtasproject geven op een aantal basisscholen in onze gemeente. Dit om kinderen uit groep 8 te ondersteunen bij de overstap naar het vervolgonderwijs, waarbij ze als het ware een andere wereld instappen."

Tot slot: heeft ze nog een tip voor alle volwassenen? “Ja, heel simpel. Praat met jongeren, negeer ze niet. Vaak hebben volwassenen wel een oordeel, maar gaan ze het gesprek uit de weg. Jongeren die bijvoorbeeld geluidsoverlast bezorgen, zijn best voor rede vatbaar. Spreek ze erop aan.”

Meer weten?
Michelle wil laagdrempelig bereikbaar zijn. Via 06 - 24 81 75 95 kan ze gebeld of geappt worden. Een berichtje sturen op Facebook/Instagram (te vinden onder de naam Michelle Jongerenwerk) kan uiteraard ook.

Op de foto: Jongerenwerker Michelle Heijthuijsen: “Ook in Roerdalen is werk aan de winkel.”

Tekst: Freek Noten

Gepubliceerd: 01 MAA 2023 - 17:07
Laatste update: 01 MAA 2023 - 17:10