Is de brug nog wel veilig?

Is de brug nog wel veilig?

Het uitstel van de werkzaamheden aan de Roerbrug in Sint Odiliënberg heeft bij inwoners van Roerdalen niet alleen gezorgd voor ongeloof, maar roept ook veel vragen op. Want als de brug zo nodig toe is aan een opknapbeurt, is ze dan nog wel veilig?

Meteen nadat bekend werd dat de renovatie van de Roerbrug was afgeblazen, regende het op sociale media verontwaardigde en cynische reacties. Daarbij moest vooral de gemeente Roerdalen het ontgelden. De gemeente werd er zelfs verantwoordelijk voor gehouden dat de tijdelijke dienstregeling van de bus niet meteen teruggedraaid kon worden. De brug is echter niet van de gemeente maar van de provincie. De bekendmaking van het uitstel van de werkzaamheden was voor de gemeente net zo’n grote verrassing als voor de inwoners. Alle wegversperringen, tijdelijke verkeersbesluiten en verdere voorbereidende werkzaamheden konden in een klap van tafel. Een hoop werk voor niets.

Stikstofregels
De reden dat de Provincie Limburg (en dus niet de gemeente) de werkzaamheden aan de Roerbrug tussen Sint Odiliënberg en Melick op de valreep heeft moeten uitstellen, is de recente uitspraak van de Raad van State over de stikstofregels. Tot voor kort was het mogelijk om voor een bouwproject een vergunning te verlenen zonder rekening te houden met de uitstoot van stikstof tijdens de werkzaamheden. Maar daar heeft de Raad van State onlangs een stokje voor gestoken. Uitvoerders moeten berekeningen overleggen dat de natuur niet lijdt onder de werkzaamheden. Dat geldt ook voor de werkzaamheden aan de Roerbrug. Dat heeft niet alleen met het werk aan de brug te maken maar ook met de gevolgen van het extra verkeer op de omleidingsroutes. Die gaan namelijk door een Natura-2000-gebied. Hierdoor kan het project nu niet doorgaan.  

Veiligheid
De betonnen verkeersbrug over de Roer stamt uit 1909. Doordat er steeds zwaarder verkeer over dendert, voldoet de brug niet meer aan de eisen van deze tijd. Daar komt bij dat de brug als gevolg van de overstromingen in 2021 wat schade heeft opgelopen. Het versterken van de brug stond eigenlijk pas voor 2026 gepland. Maar de provincie heeft dat naar voren gehaald. Veel mensen vragen zich nu af of de brug nog wel veilig is. Nou, dat is wel het geval. De veiligheid is niet in het geding. De brug wordt wekelijks geïnspecteerd op eventuele gebreken.

Dienstroosters
Het uitstel treft vooral mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer. Doordat de provincie de werkzaamheden te elfder ure afblies, lukte het regiovervoerder Arriva niet meer om de dienstroosters en reisapps op tijd aan te passen. Als gevolg hiervan gelden nog tot en met zaterdag 26 november de omleidingsroutes die voor de periode van de opknapbeurt waren aangekondigd.

Kerstbomen
Ieder nadeel heeft zijn voordeel. De popup-verkoop van kerstbomen die de firma Schmitz Agri uit Melick vanwege de werkzaamheden aan de brug op het terrein van Le Carrefour Preuf & Proost in Sint Odiliënberg zou inrichten, gaat op 3 en 4 december gewoon door. Mensen uit Sint Odiliënberg, Posterholt, Montfort en Vlodrop hoeven daardoor minder ver te rijden om een kerstboom in huis te halen. Dat is dan weer goed voor de stikstofuitstoot.

Tekst en foto: RoerdalenNU.nl 

Gepubliceerd: 18 NOV 2022 - 13:23
Laatste update: 20 NOV 2022 - 09:39