Inwoners in gesprek met gemeente over woonerf

Inwoners in gesprek met gemeente over woonerf

De gemeente Roerdalen gaat het woningtekort voor statushouders, vluchtelingen uit Oekraïne en urgente woningzoekers aanpakken. In elk dorp komt voor hen samen een klein woonerf voor 40 bewoners (ongeveer 10 woningen). In Vlodrop is gekozen voor de Wassemweg. Op dinsdag 17 mei was er een bijeenkomst. De informatie die hier is gedeeld, kunt u in het kort lezen in dit artikel.

Gezamenlijke huisvesting
Op het nieuwe woonerf komen vluchtelingen uit Oekraïne en statushouders te wonen. Ook eigen inwoners, zoals urgente woningzoekers en starters, krijgen er een plek. De gemeente is in gesprek met woningverenigingen die willen investeren in de woningen. En die ook het beheer en de toewijzing gaan regelen. Eigen inwoners lukt alleen bij de eerste toewijzing, daarna gelden de landelijke regels. Maar het is niet de bedoeling dat er straks alleen vluchtelingen of statushouders komen te wonen, een goede mix is de afspraak.

Overlast
Aanwezigen bij de bijeenkomst gaven aan geen vertrouwen te hebben in de tijdelijkheid en vragen zich af of er ook in de andere dorpen wel opvang komt. Er is nogmaals benadrukt dat in alle zes de dorpen van Roerdalen een klein woonerf komt. Zo wordt de verantwoordelijkheid verdeeld en past de huisvesting bij de schaal van onze dorpen. Inwoners in Vlodrop maken zich vooral zorgen over de mogelijke overlast en vinden dat er niet of niet snel genoeg wordt ingegrepen bij problemen. De gemeente pakt dit signaal op. Maar ingrijpen bij overlast is ingewikkeld, er komt veel wet- en regelgeving bij kijken.

Keuze van locaties
De gemeente heeft voor de Wassemweg gekozen omdat daar de tijdelijke huisvesting goed en snel gerealiseerd kan worden. Bijvoorbeeld de aansluiting op bestaande voorzieningen voor water en elektriciteit, grond in eigendom van de gemeente en dichtbij de dorpskern. Er is ruimte voor inbreng van omwonenden en belangstellenden. Graag zelfs! Als u tips heeft voor het inrichtingsplan kunt u deze mailen naar samendoen@roerdalen.nl.

Is er nog bezwaar mogelijk?
Voor de bouw van de tijdelijke woningen is een omgevingsvergunning nodig. Hiervoor wordt de gebruikelijke procedure gevolgd. U kunt tot zes weken na het verlenen van de vergunning bezwaar maken. Wij maken de aanvraag van de vergunning bekend via onze officiële bekendmakingen. Deze vindt u op onze website, dorpsblad Vlodrops Nieuws en kabelkrant OR6.

Welkom in Roerdalen
De statushouders die in Roerdalen komen wonen krijgen het eerste jaar begeleiding van Menswel. Zij volgen een inburgeringsprogramma. De kinderen gaan in Vlodrop naar school. Hier zijn we met de school over in gesprek. Het sociaal team Roerdalen staat ook voor hen klaar. Net als voor de vluchtelingen uit Oekraïne waarvan nu al een kleine groep verblijft bij gastgezinnen in onze gemeente. De gemeente hoopt dat inwoners van Vlodrop willen helpen met een warm welkom voor de nieuwe buren.

Meedenken en informatie
Heeft u interesse om mee te denken of om mee te helpen? Meld u dan aan voor de klankbordgroep via samendoen@roerdalen.nl. Naar dit adres kunt u ook mailen als u graag de nieuwsbrief over dit onderwerp wilt ontvangen. Zodra er meer informatie is over de plannen, organiseren wij een tweede bijeenkomst in Vlodrop. Kijk op www.roerdalen.nl/tijdelijke-huisvesting  voor meer informatie.

Op de foto: Zo komt het woonerf aan de Wassemweg er ongeveer uit te zien.

Gepubliceerd: 25 MEI 2022 - 20:35
Laatste update: 25 MEI 2022 - 20:47