Initiatief uit Montfort ontlast kleine clubs van beslommeringen 

Initiatief uit Montfort ontlast kleine clubs van beslommeringen 

De gemeente Roerdalen stimuleert burgerinitiatieven om de sociale samenhang in de dorpen te versterken. Dat heeft inmiddels al in meerdere kernen geresulteerd in mooie initiatieven. In RoerdalenNU.nl laten we deze regelmatig de revue passeren. Wellicht dat ze ook voor andere dorpen een bron van inspiratie kunnen zijn. In deze aflevering belichten we een initiatief uit Montfort om (kleine) verenigingen allerlei bestuurlijke beslommeringen uit handen te nemen.

In Montfort is met ingang van 1 januari de Stichting Dienstverlening Vrijwilligersorganisaties Montfort, kortweg DVM, actief. Deze organisatie wil verenigingen ontlasten van allerlei formele en bestuurlijke werkzaamheden. Het initiatief is met name bedoeld voor kleine verenigingen en clubjes voor wie het optuigen van een bestuurlijke structuur lastig is omdat ze hiervoor onvoldoende menskracht of kennis in huis hebben. De stichting neemt ook bestuurlijke taken over van verenigingen die door een gebrek aan bestuursleden ter ziele dreigen te gaan.
“Verenigingen die zich bij ons aansluiten zijn onder meer via onze stichting verzekerd”, legt initiatiefnemer en voorzitter Piet Wolters uit. “Ook verzorgen we aanvragen voor subsidies en behartigen we hun financiële belangen. We kunnen bijvoorbeeld ook desgewenst hun boekhouding verzorgen. Uitganspunt is dat elke vereniging haar eigen identiteit behoudt en zich volledig kan richten op haar kernactiviteiten.”

De formele doelstelling van de stichting is als volgt omschreven:
1a. Ontlasten en helpen van vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven in Montfort op het gebied van formele zaken, zodat zij zich kunnen richten op activiteiten waarvoor zij gegroepeerd zijn;
1b. Bevorderen van onderlinge contacten ten behoeve van de leefbaarheid in Montfort;
1c. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
2. De Stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het verlenen van diensten aan vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven in Montfort op het gebied van administratie, financiële zaken en aanvragen van gemeentelijke subsidie.
3. De Stichting heeft niet ten doel het maken van winst.

Ondersteuningsmogelijkheden zijn onder andere:
• Onderzoek en uitvoering wet- en regelgeving AVG, UBO, VOG, WBTR, e-Herkenning, enz;
• Vraagbaak voor bestuurszaken;
• Het maken, stopzetten of wijzigen van de statuten;
• In- en uitschrijven KvK;
• Gemeentelijke subsidie aanvraag;
• Regelen van een WA-verzekering;
• Desgewenst kunnen wij ook de boekhouding overnemen (met o.a. ontlasten bankkosten).

Signalen
Wolters kwam op het idee nadat hij signalen ontving dat sommige kleine verenigingen met opheffing worden bedreigd omdat ze geen mensen meer kunnen vinden die de kar willen trekken. “Het zijn met name verenigingen met 15 tot 20 leden. Soms ook groter. Voornamelijk bestaande uit 55-plussers. Ik dacht: ‘hoe kan ik die clubs toch op de een of andere manier helpen?’” Hij plaatste zijn idee op social media. Dat leverde meteen talloze reacties op, niet alleen uit Montfort, maar uit de hele regio. “Er zijn veel verenigingen in Midden-Limburg die in de gaten houden hoe dit gaat lopen”, zegt hij.

Bijvangst
Belangrijke bijvangst is dat kleine clubs door deze constructie in aanmerking kunnen komen voor subsidie, ook al hebben ze daar als zelfstandige vereniging niet het vereiste aantal leden voor. Een voorbeeld is de jeu de boulesclub van Montfort. Deze groep speelt in de zomermaanden op de banen op de Dijkhof. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Maar de leden willen ook graag in de wintermaanden jeu de boulen. Daarvoor gaan ze naar de overdekte banen in Posterholt waar ze huur moeten betalen. Als zelfstandige club hebben ze te weinig leden om subsidie te krijgen. Omdat de leden van alle bij de stichting DVM aangesloten clubs bij elkaar worden opgeteld, kan de stichting wel subsidie aanvragen. Uit dat bedrag kan de huur van de banen betaald worden. Inmiddels hebben zich elf verenigingen bij de Stichting Dienstverlening Vrijwilligersorganisaties Montfort aangemeld.

Meer weten?
Clubs uit Roerdalen die meer wil weten over dit initiatief kunnen contact opnemen met voorzitter Piet Wolters, tel.: 0475 541768 of e-mail: plmwolters@home.nl 

Is in jouw dorp ook een initiatief dat inspirerend kan zijn voor andere kernen in Roerdalen? Meld je aan via redactie@roerdalennu.nl 

Op de foto: Het bestuur van de stichting Dienstverlening Vrijwilligersorganisaties Montfort met v.l.n.r. Judith Goosens, Arno Ruijten en Piet Wolters.

Tekst: RoerdalenNU.nl – Foto: Ruud Snijders

Gepubliceerd: 27 JAN 2022 - 10:12
Laatste update: 31 JAN 2022 - 10:38