'In een dorp moet je meedoen en niet langs de kant staan'

'In een dorp moet je meedoen en niet langs de kant staan'

In de rubriek Speeddaten met de nieuwe raad stellen we aan de hand van een aantal tête-à-tête-vragen de nieuwe gemeenteraadsleden aan u voor. Wat beweegt hem of haar om raadslid te worden? Wie is de persoon achter het raadslid? Iedere week halen we telkens één raadslid voor het voetlicht. Deze keer is dat Chris Moorman uit Sint Odiliënberg.

Naam: Chris Moorman.

Leeftijd: 56 jaar.

Woonplaats: Sint Odiliënberg.

Fractie: PvdA-Groenlinks

Beroep/studie: Docent bij Gilde Opleidingen in Roermond. Ik werk op de afdeling Schilderen en Mediavormgeving. Daarnaast zit in nog in de examencommissie. Dit en het raadslidmaatschap maakt mijn agenda al aardig vol. Kijk je naar mijn opleidingen dan heb ik, naast de onderwijsakte bouwkunde, de APPB gedaan. Dat staat voor Arbeidsmarktpolitiek en Personeelsbeleid.

Verliefd, verloofd, getrouwd:
Ik ben al jaren gelukkig getrouwd met Gerard, dit vanaf het moment dat we mochten trouwen. Daarvoor hebben we gelukkig samengewoond.

Hobby’s:
We wonen sinds 2020 in de gemeente Roerdalen in een mooi oud huis. Het opknappen van dit huis is voor mij een mooie uitdaging. We willen het ook wat energiezuiniger maken. Ook ben ik als bestuurder betrokken bij de Stichting Voedselbos Roerdalen. En hebben we nog een lieve hond die behoorlijk wat aandacht vraagt. Verder wil ik nog kijken wat ik meer kan doen. In een dorp moet je meedoen en niet langs de kant staan, maar door de coronacrisis is het nog niet echt gelukt.

Lidmaatschap verenigingen:
Ik ben natuurlijk lid van de PvdA en van de vakbond. Zoals al aangegeven zijn we nog aan het zoeken, maar mocht er een vereniging zijn die denkt dat ik iets voor ze kan betekenen, laat maar weten.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Rustig maar niet lui. Ik ben altijd wel ergens mee bezig en probeer mijn tijd goed te verdelen over alles wat ik doe. Soms ben ik van mening dat we het allemaal wat te complex maken en dan probeer ik de zaken naar mijn hand te zetten. Vergaderen is leuk maar we moeten wel resultaat opleveren. Het resultaat is wat telt!

Waar heb je een gruwelijke hekel aan?
Ik heb eigenlijk nergens een hekel aan. Wel kan ik slecht tegen oneerlijke mensen of mensen die zaken verdraaien om de schuld bij een ander te leggen. Daar waar gewerkt wordt, gaan er zaken verkeerd. Geef dat toe, dan lossen we het op.

Wat trekt je aan in de functie van raadslid?
Ik ben een sociaaldemocraat en zie dat er mensen, ook helaas in onze gemeente, in de problemen komen. Opkomen voor deze mensen is mijn doel. Dit betekent echter niet dat deze mensen niets hoeven te doen, samen lossen we het op. Daarnaast zijn we bewust komen wonen in een natuurrijke gemeente. Dit willen we behouden en als het kan nog versterken. Dit betekent dat we samen met de boeren naar moeten gaan zoeken naar duurzame oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan.

Ochtend- of avondmens?
Ik denk een avondmens al lukt het mij ook wel om in de ochtend wat te doen.

Waarvoor mogen ze je wakker maken?
Eigenlijk nergens voor. Als ik in mijn slaap wakker gemaakt wordt, moet ik eerst wakker worden. Een avondmens dus.

Waar wil je je als raadslid vooral voor inzetten?
Vooral voor de mensen en de natuur. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we een gezonde financiële positie hebben. We moeten niet meer geld uitgeven dan we hebben. Ik wil zo min mogelijk financiële verplichtingen voor de mensen die na ons gaan komen.

Wat is je favoriete gerecht?
Massaman Curry, een heerlijk Thais gerecht dat we van onze pleegzoon hebben leren eten. Door onze twee pleegkinderen, beide met Thaise achtergrond, hebben we deze keuken leren kennen. Maar ook de Nederlandse stamppotjes vind ik ook wel lekker.

Waar word je verdrietig van?
Als mensen elkaar niet de ruimte geven om hun eigen leven te leiden. Vaak worden we geconfronteerd met geweld, omdat iemand de macht over een ander wil hebben of van mening is dat de ander zich moet aanpassen. Dit gebeurt in de hele wereld, maar ook dichtbij.

Welke persoon (levend of overleden) heeft de grootste indruk op jou gemaakt?
Er zijn veel mensen in mijn leven die een indruk op mijn leven hebben gemaakt. Als ik nu zou moeten kiezen, dan zou ik toch kiezen voor een van mijn ouders. Wat op mij een grote indruk heeft gemaakt, zijn de tegenslagen die ze hebben gehad en toch steeds de weg hebben weten te vinden om door te gaan. Politiek gezien denk ik aan oud-PvdA-leider Jan Schaefer. Zijn manier van politiek bedrijven spreekt me behoorlijk aan, al denk ik dat de woorden die ik zou kiezen net anders zijn. De uitspraak van hem die mij het meeste aanspreekt is: "Is dit beleid of is hier over nagedacht?"

Gepubliceerd: 14 JUL 2022 - 08:31