'Ik heb altijd al graag een instrument willen bespelen'

'Ik heb altijd al graag een instrument willen bespelen'

Muziekverenigingen richten hun ledenwerfacties vooral op kinderen. Dat daarmee een belangrijke doelgroep over het hoofd gezien wordt, bewijst het succes van de Nieuw Talent Orkesten. Een in Friesland ontwikkelde methode die zich richt op volwassenen. Het concept verspreidt zich inmiddels als een olievlek over heel Nederland. Komend najaar gaat de formule ook in Roerdalen van start.

Helga Burgers uit Oppenhuizen bespeelde in haar jeugd een korte tijd diverse muziekinstrumenten en zong bij verschillende koren. “Maar steeds als ik daarna een harmonie of fanfare hoorde met blaasinstrumenten vond ik die klank erg mooi”, zegt ze. Na dat ze een optreden van de plaatselijke fanfare bijwoonde, raakte ze helemaal in de ban van de tenortuba. Maar hoe kon ze als zij-instromer aan de slag? Voor kinderen is er een doorgaande leerlijn. Die begint met muziek op de basisschool en loopt via muziekles bij het jeugdkorps naar het volwassenenorkest. Maar voor 50-plussers ontbreekt zo’n lijn. Via via kwam ze terecht bij het Nieuw Talent Orkest in Oppenhuizen. “Een erg mooi initiatief”, zegt Helga. “Ze bieden volwassenen in alle leeftijden heel laagdrempelig de mogelijkheid om een instrument te bespelen. Voor een gering bedrag volg je tien repetitielessen, waarbij je de beschikking krijgt over een instrument en bladmuziek. Het maakt niet uit of je starter bent, ‘herintreder’ of iemand die wel eens een ander instrument wil proberen.” Helga legt uit dat het enthousiasme van de deelnemers aanstekelijk werkte. Motiverend voor haar was ook de ondersteuning die leden van de lokale vereniging aan de beginnende muzikanten boden. “Ik ging daardoor steeds met enorm veel plezier naar de repetities”, zegt ze. “Het is echt een geweldig initiatief.”

Aanpak
Volwassenen zoeken ontspanning en gezelligheid, willen andere mensen ontmoeten, maar tegelijkertijd ook op een laagdrempelige manier uitgedaagd worden. Steeds meer volwassenen ontdekken samen muziek maken als nieuwe vrijetijdsbesteding. Het enthousiast maken van deze doelgroep vraagt om een andere aanpak dan bij kinderen. Guus Pieksma en Annewiep Bloem uit Friesland hebben hier een formule voor bedacht. Ze startten tien jaar geleden met projecten om volwassenen te laten ervaren dat het nooit te laat is om een muziekinstrument te leren bespelen en om samen muziek te maken. Het bleek een schot in de roos. Nadat tientallen verenigingen in Friesland ermee aan de slag gingen, ontstaan nu ook in de rest van het land steeds meer blazersklassen voor volwassenen. Voor vele honderden mensen is daarmee een nieuwe wereld opengegaan. “In het begin waren het vooral 55-plussers die een nieuwe hobby zochten”, vertellen de initiatienemers. “Inmiddels neemt ook de belangstelling in de categorie 35-45 jaar toe. Maar ook mensen van boven de 70 die nog volop in het leven staan en het leuk vinden om hun oude hobby weer op te pakken.”

Plezier
Bij het Nieuw Talent Orkest staan beleving en het plezier van samen muziek maken voorop. Het accent ligt op gezelligheid, ontspanning en ontmoeting. Een laagdrempelige uitdaging voor mensen die nog nooit een instrument in hun handen hebben gehad met als motto: fouten maken mag. “De nadruk ligt op de ongedwongen sfeer van de repetities”, vertellen Guus en Annewiep. “Dat is waar alles om draait: het plezier, de ontspanning en de sociale functie van muziek maken. In de coronatijd hebben we ervaren dat juist dát mensen als vereniging bindt.”

Informatie
Nieuw Talent Orkest Roerdalen gaat in oktober van start. Wil je meer informatie? Kijk op: https://bit.ly/NTORoerdalen. Of kom dan naar het informatie-uurtje op dinsdag 20 september om 19.00 uur in ‘t Aad Raodhoes in Melick. De eerste repetitie is op zondagmiddag 9 oktober om 14.00 uur, eveneens in ’t Aad Raodhoes Melick. Voor meer informatie en aanmelden: Tiny Rongen, telefoon: 0475-53 25 75 of e-mail: arongen@home.nl

Op de foto:
De Nieuw Talent Orkesten dagen volwassenen uit om op een laagdrempelige en ontspannen manier een instrument te leren bespelen.

Tekst: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl - Foto: Nij Talint Orkest

Gepubliceerd: 28 JUL 2022 - 08:28
Laatste update: 28 JUL 2022 - 12:34