Heldenonderscheiding voor 12-jarige Luca uit Herkenbosch

Heldenonderscheiding voor 12-jarige Luca uit Herkenbosch

In de zomervakantie van vorig jaar was Luca Gollatz uit Herkenbosch met zijn ouders op vakantie in Oostenrijk. Daar kreeg de vader van Luca in een zwembad onverwacht een epileptische aanval. De twaalfjarige Luca haalde zijn bewusteloze vader op eigen kracht deels uit het water en zorgde dat hij kon blijven ademen. Daarna riep hij om hulp. Zo voorkwam hij dat zijn vader verdronk. Voor deze moedige actie kreeg Luca op vrijdag 29 april van burgemeester Monique de Boer een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds.

Het was tegen sluitingstijd toen de vader van Luca onwel werd in het zwembad. Er was niemand in de buurt om te helpen. Het water in het zwembad was zo diep dat Luca op zijn tenen moest gaan staan om met het gezicht boven water te blijven. Toch is het hem gelukt om zijn bewusteloze vader onder zijn oksels te pakken en hem naar de waterkant, een aantal meters verder, te leiden. Daar heeft Luca zijn vader met hoofd en schouders uit het water getrokken en om hulp geroepen. Samen met de badmeester heeft hij daarna zijn vader helemaal uit het water gehaald. Dankzij de moedige actie van Luca is zijn vader niet verdronken.

Moedige actie
“Het college vond het verhaal zo bijzonder dat we hebben besloten om het Carnegie Heldenfonds te informeren,” aldus burgemeester Monique de Boer die de onderscheiding zal uitreiken aan de jonge held. “Het Carnegie Heldenfonds heeft ons laten weten dat Luca in aanmerking komt voor een onderscheiding volgens de jeugdigen-regeling. Hij ontvangt een getuigschrift en een geldbedrag waarvoor hij cadeau’s heeft gekozen. Ik ben erg trots op onze jonge held uit Herkenbosch. Met zijn moedige actie heeft het leven van zijn vader gered.”

Carnegie Heldenfonds
Stichting Carnegie Heldenfonds reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven of gezondheid het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. De stichting bestaat sinds 1904 en is onderdeel van een wereldwijd netwerk. Andrew Carnegie richtte de stichting op voor de nabestaanden van hulpverleners bij een mijnramp.

Op de foto: De twaalfjarige Luca Gollartz ontving uit handen van burgemeester Monique de Boer de onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. 

Foto: Hanneke Drohm.

Gepubliceerd: 29 APR 2022 - 12:50