Harmonieën St.Odiliënberg en Posterholt gaan samen verder

Harmonieën St.Odiliënberg en Posterholt gaan samen verder

Biejein is fijn! Harmonie Juliana uit Sint Odiliënberg en Harmonie Wilhelmina uit Posterholt gaan in de toekomst samen verder. De leden van beide muziekverenigingen hebben dinsdagavond 5 april j.l. ingestemd met een fusie.

Dat de twee harmonieën als één vereniging verdergaan, zal voor de buitenwereld in eerste instantie niet direct merkbaar zijn. Alle lokale taken blijft de fusieharmonie uitvoeren en ook bestaande afspraken lopen door. De ‘nieuwe’ vereniging gaat beurtelings repeteren in Sint Odiliënberg en Posterholt.

Waarom een fusie?
De besturen van Harmonie Juliana en Harmonie Wilhelmina hebben ruim twee jaar geleden besloten een fusietraject te verkennen. Reden daarvoor is het afnemend aantal muzikanten bij beide verenigingen. “Daardoor werd het steeds lastiger om muzikale ondersteuning te geven aan evenementen in Sint Odiliënberg en Posterholt”, vertelt voorzitter Ko Stolp van Juliana. “Ook moesten we steeds vaker gastmuzikanten inhuren om een goed concert te kunnen geven. Dat kost geld dat we liever besteden aan de muzikale ontwikkeling van onze (jeugd)leden.”

Gedegen voorbereiding
Een stuurgroep met leden van beide verenigingen heeft de fusie gedegen voorbereid. Door de coronacrisis heeft dat traject langer geduurd dan voorzien. Maar nu is het zover; er ligt een fusiedocument met het advies tot fuseren. Onlangs hebben besturen van Juliana en Wilhelmina hier al mee ingestemd. Dinsdag was het de beurt aan de leden om zich uit te spreken over de samenvoeging. “Vrijwel iedereen heeft positief gereageerd”, zegt voorzitter Mart Janssen van Wilhelmina tevreden over het proces. “De leden zien ook het belang van deze fusie voor de toekomst. Vóór de coronacrisis hebben we al een keer samen een concert gegeven onder de noemer ‘Biejein is fijn’ en dat is goed bevallen. Ik ben ervan overtuigd dat het samen minstens zo gezellig is, voor én na de repetitie.” Stolp sluit zich daar volmondig bij aan.

Swelsen blijft dirigent
De samengevoegde harmonie komt onder muzikale leiding te staan van dirigent Guido Swelsen. Die staat nu al op de bok in Posterholt. Swelsen ziet de muzikale toekomst ook zonnig tegemoet: “Het nieuwe korps heeft volop potentie om mooie concerten neer te zetten. Ik heb er alle vertrouwen in.” De dirigent van Juliana, Ad Lamerigts, heeft te kennen gegeven niet beschikbaar te zijn als dirigent van het nieuwe korps. Stolp: “Uiteraard gaan we met harmonie Juliana op gepaste wijze afscheid nemen van Ad.”

Werk aan de winkel
Op 15 april is de eerste gezamenlijke bijeenkomst van de fusievereniging. Die zal met name in het teken staan van kennismaking. De besturen van Juliana en Wilhelmina schuiven voorlopig ineen tot één bestuur. Voor dat bestuur is er volop werk aan de winkel: er moeten nieuwe statuten en een nieuwe verenigingsnaam komen. Ook moeten de eigendommen van de harmonieën bij elkaar worden gebracht en nieuwe werkgroepen worden ingericht. Stolp legt uit: “Als de nieuwe vereniging er werkelijk staat, zullen de leden een bestuur kiezen. Intussen blijft de winkel open. Natuurlijk blijven we concerten geven en volop zichtbaar in zowel Posterholt en Sint Odiliënberg. En, heel belangrijk om te zeggen: nieuwe muzikanten, jong en oud, blijven zeer welkom!”

Gepubliceerd: 06 APR 2022 - 08:56
Laatste update: 07 APR 2022 - 10:32