'Hallo redactie, wanneer is bij ons Sint Maarten?'

'Hallo redactie, wanneer is bij ons Sint Maarten?'

Mailtje van een lezer. “Waarom staat de Sint Maartenviering in ons dorp niet in de agenda van het dorpsblad? Het zal misschien wel op Facebook staan, maar daar zitten wij niet op.” Een andere lezer: ”Ik heb nog niets gelezen over het prinsuitroepen. Komt dat nog?”

Regelmatig krijgt de redactie van RoerdalenNU.nl reacties van de lezers die activiteiten in hun dorp niet kunnen terugvinden in hun dorpsblad. Het antwoord op deze vragen is altijd hetzelfde: “Als verenigingen hun activiteiten niet aan ons doorgeven, kunnen wij ze ook niet publiceren.”

Als secretaris of bestuurslid pr-zaken wil je je vereniging natuurlijk bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht brengen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor ondernemers die hun producten of diensten aanbieden bij de lokale consument. Wat is het meest effectieve medium daarvoor?

Een papieren nieuwsblad?
Ondanks de huidige digitale mogelijkheden zijn gedrukte media nog altijd populair. Uit onderzoeken blijkt dat papieren media twee keer zo lang gelezen worden. De attentiewaarde is veel groter. Ook worden ze meestal door meerdere mensen gelezen en vaker doorgeven (samenlezen met de buren). De belevingswaarde is groter: veel mensen willen ‘liefst iets in handen’ hebben. Maar zijn papieren media daarmee zaligmakend? Nee!

Een digitaal nieuwsblad?
Sinds de kranten hun bladen ook digitaal uitgeven, is de structurele daling van het aantal abonnees gestopt. De meeste dagbladen noteren sindsdien een stijging van het aantal abonnees, soms wel met 45 procent. Ook het aantal abonnees op de digitale edities van RoerdalenNU.nl neemt dagelijks toe. Een webkrant op smartphone, tablet of computer heb je overal waar wifi is bij de hand. Maar is een digitaal nieuwsblad daarmee het meest effectieve medium? Nee!

Facebook (social media)?
Het is makkelijk, snel en heeft (in potentie) een onbegrensd bereik. Maar haal je dat bereik ook? De gemiddelde Facebookgebruiker heeft tegenwoordig zoveel vrienden en volgt zoveel pagina’s dat hij dagelijks uren nodig heeft om alle ‘posts’ te lezen. Na een paar uur heeft een Facebookbericht vaak al zijn kracht verloren. Als het er überhaupt al op verschijnt, want Facebook bepaalt deels wie wat te zien krijgt. En bovenal… lang niet iedereen ‘zit’ op Facebook. Bereik je met Facebook (socale media) je hele achterban? Nee!

Een nieuwswebsite?
De lancering van de eerste nieuwswebsites in 1999 was meteen een doorslaand succes. De focus ligt op actueel, snel en kort nieuws. Nieuwssites werden eerst voornamelijk opgepikt door twintigers, maar door het laagdrempelige imago kwamen daar ook steeds meer oudere mensen bij. Dat effect zien we ook in lokaal verband terug bij RoerdalenNU.nl. Maar is publicatie via een nieuwswebsite dan optimaal? Nee!

Plussen en minnen
Zo heeft ieder medium plussen en minnen. Daarom kozen de dorpsbladen van Roerdalen voor een platform met zowel offline- als onlinemedia (papier, digitaal, website, social media) die elkaar aanvullen en versterken. Door de plussen van de verschillende mediakanalen te bundelen en de minnen tegen elkaar af te strepen, bereiken we alle type lezers. Van de trouwe papierlezer tot en met de beeldschermgebruiker die al swipend het laatste nieuws scant. En wat nog belangrijker is: ook een breder publiek dan je eigen vaste achterban die je toch al weet te vinden.
Lift als vereniging en ondernemer van Roerdalen mee met het grote bereik van RoerdalenNU.nl en ervaar de kracht van lokale promotie. Veel verenigingen weten ons inmiddels wekelijks te vinden. Maar velen ook niet. Laat ons weten waarom jouw vereniging niet of slechts incidenteel gebruik maakt van de dorpsbladen. Wellicht kunnen we hiermee onze service verbeteren zodat meer verenigingen gebruik gaan maken van de faciliteiten van RoerdalenNU.nl. Zowel tips als kritiek zijn welkom. Stuur je reactie naar redactie@roerdalennu.nl.

KERNGEGEVENS ROERDALENNU.NL 
RoerdalenNU.nl omvat de dorpsbladen Ons Blad Herkenbosch - De Heraut Melick - Dorpsblad Montfort - Posters Waekblaad - De Roerecho Sint Odiliënberg - Vlodrops Nieuws.
Centraal redactieadres: redactie@roerdalennu.nl 
Telefoonnummer: 06 - 22 70 92 00.
Website: www.roerdalennu.nl 
Facebook: https://www.facebook.com/RoerdalenNU 
Instagram: roerdalennu

Gepubliceerd: 03 NOV 2022 - 09:32
Laatste update: 03 NOV 2022 - 09:37