Groep Altied Sjerp zet samen muziek beleven centraal 

Groep Altied Sjerp zet samen muziek beleven centraal 

De gemeente Roerdalen stimuleert burgerinitiatieven om de sociale samenhang in de dorpen te versterken. De toekenning van het predicaat Dorpshuis aan lokale maatschappelijke accommodaties is daar een voorbeeld van. Dat heeft inmiddels al in meerdere dorpen geresulteerd in mooie initiatieven. In RoerdalenNU.nl laten we deze regelmatig de revue passeren. Wellicht dat ze ook voor andere dorpen een bron van inspiratie kunnen zijn. In deze aflevering belichten we het plan van de groep Altied Sjerp uit Posterholt om in Dorpshuis De Beuk een programma te ontwikkelen waarbij samen muziek beleven centraal staat.

Wat hebben we een jaar gehad! Altijd maar binnenblijven, afstand houden. Altijd proberen het nieuws te volgen, geen raad weten met alle adviezen, de tweedeling in de maatschappij, etc.
Komt er geen einde aan?! Veel verdwijnt en lijkt een beetje weg te kwijnen. Men vraagt zich wel eens af: hebben we nog een toekomst.
Maar let op…! Er is iets nieuws in beweging… Iedereen weet dat muziek het beste is wat je kan overkomen. Muziek kan, op welke manier dan ook, wonderen doen. Onderzoek wijst uit, lees het boek van professor dr. Scherder, Singin in the brain, dat muziek het complete brein activeert. Alle delen, maar met name die gebieden waar emotie, motoriek en geheugen zich huisvest, worden tegelijk aangesproken. Muziek verhoogt het inlevingsvermogen. Dit heb je nodig om je te kunnen verplaatsen in de ander. Het maakt je zogezegd “scherper”. Muziek inspireert, verbindt, doet opnieuw leven en kan elke keer weer nieuw zijn.

Positief
Ontdekken is eigenlijk het mooiste wat je kunt doen in het leven, nieuwe dingen zien. Je kunt het ook anders zeggen: Blijf altijd scherp: “blief altied sjerp”, blijf altijd positief. Er is een groep mensen in Posterholt die dat ‘altijd scherp zijn’ omhelst en wil uitdragen. Zij hebben zich dan ook “Altied Sjerp” genoemd. Zij willen uitdragen: luister en/of maak muziek! Blijf creatief en positief, luister, doe mee en inspireer! Zij willen de muziek nog meer onder de aandacht brengen op een manier die verbindend en inspirerend werkt, niet met veel lawaai en hoempapa maar vooral, door te luisteren naar muziek. De verhalen achter de muziek ontdekken, genieten van bijzondere teksten en klanken en kijken wat muziek met je doet, met andere woorden: je eigen gevoel herkennen. Wie kent niet het bijzondere van emotioneel worden als je een bepaalt soort liedje hoort. Dat komt ook, omdat bij muziek luisteren de hersenen het stofje dopamine aanmaken en er oxytocine vrij komt. Dit zijn stofjes in de hersenen die belangrijk zijn voor de emoties. Het zorgt ervoor dat je minder depressief wordt en helpt bij het aangaan en onderhouden van sociale contacten, dus ook het samen doen stimuleert. Zo stimuleert het ook om samen muziek te beleven. Kan het nog beter? Samen muziek luisteren en meedoen staat dus centraal. Altied Sjerp gaat aan de slag want zij willen het niet alleen laten bij woorden maar zich vooral richten op actie! Zij gaan een programma ontwikkelen waarbij het samen muziek ontdekken en beleven centraal staat.

Plan
Belangrijk is ook de plaats waar dit mogelijk is. Alle kernen van Roerdalen hebben inmiddels een dorpshuis. In de meeste dorpshuizen is het organiseren van kleine bijeenkomsten mogelijk. In Posterholt komt binnenkort (waarschijnlijk eerste helft van 2022) het Dorpshuis De Beuk gereed. Dan zijn er nog meer mogelijkheden, naast de grote zaal komt er ook een kleine zaal. Dus meer mogelijkheden om samen iets met muziek te doen voor een kleine groep mensen (100 personen) of een grote groep mensen (300 personen). Een kans die we, volgens Altied Sjerp, niet kunnen laten liggen! Iedereen weet dat muzikale vorming belangrijk is voor de geestelijke ontwikkeling van jongeren én ouderen en dat het juist mooi is om dat samen te doen. Om de dorpen leefbaar te houden zullen we ook in onze eigen dorpen meer moeten ondernemen. Laten we beginnen! Er komt een plan, en niet zomaar een plan! Wat dat plan is, leest u een volgende keer.

Tekst: Altied Sjerp/Fons Voesten

Op de foto: De groep Altied Sjerp wil in Dorpshuis De Beuk een muzikaal programma op touw gaan zetten.

Gepubliceerd: 20 JAN 2022 - 09:09