Groeien of krimpen we nu?

Groeien of krimpen we nu?

De Structuurvisie Wonen Midden-Limburg is er duidelijk over. Roerdalen zal nog een paar jaar een beetje groeien, maar in 2025 hebben we de top bereikt. Die prognose staat haaks op de voorspelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat heeft becijferd dat de bevolking van Roerdalen nog zeker dertien jaar behoorlijk zal toenemen. Twee prognose van twee officiële instanties en twee compleet verschillende uitkomsten. Wat moeten we daar nu mee?

We pakken de grafieken uit de Structuurvisie Wonen Midden-Limburg er nog eens bij. Nee, we hebben ons niet verkeken. De curve die de bevolkingsontwikkeling van Roerdalen aangeeft, loopt als een skihelling naar beneden. Van de 20.562 inwoners die op 1 januari 2022 in het bevolkingsregister van Roerdalen stonden ingeschreven, houden we er in 2040 ongeveer 19.600 over. Terwijl volgens de voorspellingen de daling al ingezet zou moeten zijn, zien we dat het lijntje met de werkelijke cijfers nog stijgt. Een andere grafiek geeft het aantal huishoudens aan. Daarop zien we tot 2025 een lichte stijging. Daarna zet ook wat het aantal huishoudens betreft de daling in.

Dan het CBS. Dat kwam met cijfers die juist het tegenovergestelde van de Structuurvisie laten zien. Sterker nog: uit de CBS-berekeningen blijkt dat Roerdalen als enige in de regio groeit. Terwijl Echt-Susteren, Maasgouw en Leudal tussen de 6 en 8 procent krimpen, zit Roerdalen tot 2035 3,5 procent in de lift. Dat zou betekenen dat we er nog 700 inwoner bij krijgen. Alleen Roermond groeit nog wat harder.

Nou en, zult u zeggen, is dat allemaal zo belangrijk? Nou, op basis van deze cijfers plannen gemeenten hoeveel en welke type huizen er nodig zijn. Redelijk belangrijk, dus. Maar wat valt er nu te plannen als twee van zulke instanties elkaar zo tegenspreken? (Overigens laten beide grafieken zien dat de prognoses uit eerdere Structuurvisies er vreselijk naast zaten.)

Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 14 JUL 2022 - 08:35