Gemeente steekt 2,3 miljoen in sportzaal en Dorpshuis

Gemeente steekt 2,3 miljoen in sportzaal en Dorpshuis

Burgemeester en Wethouders van Roerdalen zijn bereid om ruim 2,3 miljoen euro te steken in de bouw van een nieuwe sportzaal en de toekenning van het predicaat Dorpshuis aan De Blokhut. Aan de exploitatie van deze gemeenschappelijke voorzieningen wil de gemeente ieder jaar ruim een ton bijdragen. Dat blijkt uit het collegevoorstel dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

De gemeente is in 2014 gestart met de uitvoering van het accommodatiebeleid. Eén van de doelen is om in alle kernen in samenwerking met inwoners en verenigingen een dorpshuis te realiseren. In Vlodrop heeft het burgerinitiatief Stuurgroep Dorpsaccommodaties Vlodrop (SDV) daarvoor een plan opgesteld. Het bijzondere daarvan ten opzichte van de andere kernen van Roerdalen is dat dit in Vlodrop gebeurd is in nauwe samenwerking met de basisschool en dat ook de sporthal en het buitenbad onderdeel zijn van de beoogde dorpsaccommodatie. De dorpshuisfunctie in Vlodrop omvat een multifunctionele accommodatie, verdeeld over twee gebouwen. Dat zijn de bestaande gemeenschapsaccommodatie De Blokhuit aan de Angsterweg en een nieuw te bouwen sport- en activiteitenzaal, basisschool, kinderdagopvang, schoolbibliotheek en een foyer/ontmoetingsruimte op de plek van de bestaande sporthal De Roerhal aan de Angsterweg. “Met deze ontwikkeling van een alomvattende dorpsaccommodatie in twee gebouwen laat de samenleving in Vlodrop zien de verplichting op zich te nemen en zich sterk te willen maken voor een toekomstbestendige, maatschappelijke voorziening”, zeggen B en W in het voorstel aan de raad. Toch neemt het college het plan van de stuurgroep niet een-op-een over. Voor de zaalruimte in het nieuwe sportcomplex stellen B en W een kleinere variant voor dan de stuurgroep voor ogen heeft. Die kleinere sportzaal is 610.000 euro goedkoper. “We vinden het niet verantwoord het plan in de huidige vorm uit te voeren”, stelt het college. “Dat levert in onze ogen te grote financiële risico's op, met name in de exploitatie. In de kleinere variant zijn als activiteiten uit het gebruikers- en activiteitenoverzicht uit te voeren.”

Wat gaat er zoal gebeuren?
Om van De Blokhut een toekomstbestendig dorpshuis te maken, zijn aanpassingen nodig. Verschillende maatschappelijke huurders en gebruikers vinden er straks een plek en kunnen van daaruit hun taken uitvoeren voor de inwoners van Vlodrop en omgeving. Onder andere het sociaal wijkteam, een mantelzorgcafé, huiskamerproject, educatie en begeleiding Nederlandse taal, een repaircafé, buurtlunch, etc. De mogelijkheden van het huidige gebouw zijn voor deze voorzieningen en activiteiten te beperkt. Op de plek van de te slopen Roerhal komt een nieuwe voorziening, samen met de al eerder geplande nieuwbouw van de school en kinderdagopvang. Deze nieuwbouw bestaat uit een sport-/activiteitenzaal van 32 bij 16 meter en een foyer/ontmoetingsruimte. Hierin kunnen meer en grotere (sport)activiteiten en evenementen gehouden worden. Ook wordt er geld uitgetrokken om de verkeerssituatie ter plaatse aan te passen.

Zelfwerkzaamheden
De verbouwing van De Blokhut gaat in totaal 550.000 euro kosten. De nieuwe sportzaal kost 2,3 miljoen euro. Naast de eenmalige bijdrage van de gemeente is er ook een flinke financiële inbreng van de beheerstichting nodig om de plannen te realiseren. Dat geld wordt bijeengebracht uit subsidies, eigen middelen en zelfwerkzaamheid. Omdat het in Vlodrop niet alleen gaat om de inrichting van een Dorpshuis maar ook van een sport-/activiteitenzaal draagt de gemeente in de exploitatie jaarlijks 25.000 euro meer bij dan in de andere kernen van Roerdalen.

Foto: Op de plek van De Roerhal komt een nieuwe sportvoorziening.

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 12 JAN 2022 - 11:39