''Gemeente is net de winkel van Sinkel'' 

''Gemeente is net de winkel van Sinkel'' 

“De materie waarover we ons als gemeente moeten buigen, lijkt ieder jaar complexer te worden. In deze complexe wereld kan het nooit lukken om unaniem draagvlak te vinden. We zoeken daarom naar de grootst mogelijke gemene deler, uitgaande van het algemeen belang.” Dat zei burgemeester Monique de Boer-Beerta vorige week tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Roerdalen.

De Boer vergeleek de veelzijdigheid van onderwerpen waarover het college zich moet buigen met de winkel van Sinkel. “Bijna dagelijks zet ik mijn handtekening onder de meest uiteenlopende besluiten: over bijdragen in levensonderhoud, stukken grond, voorkeursrechten, zonnepanelen, geitenhouderijrechten, woningsluitingen, rioolputten, vergunning voor het opgraven van een stoffelijke overschot, vluchtelingenhuisjes, naturalisatieprocedures, feestvergunningen en trapliften. Het lijkt de winkel van Sinkel wel. Een winkel waarin alles te koop is, alleen geen hoeden en petten en dameskorsetten. Een ouderwetse Bol.com. Alleen is er niet alleen van alles te koop, maar proberen we ook iedere generatie te bedienen; van babyboomers tot millennials.”

Participatiesamenleving
De burgemeester stelde kanttekeningen bij het streven om te komen tot een participatiesamenleving. Een maatschappij waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor en actief bijdraagt aan zijn of haar eigen leven en omgeving. De Boer: “Voorheen werden gemeentelijke procedures volgens een strak stramien gevolgd, wat voor de aanvrager van een vergunning en omwonenden rechtszekerheid gaf. Nu wordt van een aanvrager verwacht dat hij eerst voor draagvlak in de omgeving zorgt. Dat lijkt een groot goed, maar ik zie daarin ook risico’s. Verliezen we hiermee niet oude rechtszekerheden en structuren? Hoe voorkomen we dat de grootste schreeuwers of partijen die het meeste geld bieden aan omwonenden het voor het zeggen krijgen en college of raad buiten spel zetten? Ik ben er nog niet uit wat het beste voor u - onze inwoners - is. Voor mijn gevoel is er nog steeds bij grote groepen volwassenen - van welke generatie ook - behoefte aan rust, reinheid en regelmaat.”

Tijdgeest
De Boer ging ook in op de huidige tijdgeest waarin volgens haar “moedige voorvechters volop in de wind staan”, terwijl anderen op de barricades staan. “Dat ‘moedige voorvechters staan volop in de wind’ slaat zeker op onze nieuwe wethouders”, legde De Boer uit. “Ga er maar aan staan. Je geeft een baan vol zekerheid op om met goede moed en frisse ideeën over ‘samen doen’ aan de slag te gaan. En dan sta je in je eerste maanden als wethouder ineens tegenover een zaal vol woedende mensen om standpunten te verdedigen over windmolens en vluchtelingen. Daar is moed voor nodig. En dat hebben ze. Het helpt dat ze er niet alleen voor staan en dat we samenwerken in een team.”

Verjonging
Dat geldt wat haar betreft ook voor de leden van de gemeenteraad. De Boer: “Afgelopen jaar installeerden we een nieuwe raad, met nieuwe spirit. Veel leden uit de patatgeneratie, maar ook uit generatie Y en Z; een echte verjonging. Ik merk het aan het pragmatisme. Men zet zich op een serieuze en waardige manier met respect voor elkaars mening in voor de Roerdalense belangen. Mijn complimenten daarvoor.”

Uitdagingen
Voor het nieuwe jaar verwacht De Boer wederom spannende uitdagingen. Niet alleen voor het gemeentelijke apparaat, maar ook voor de politie en brandweer die alle zeilen moeten bijzetten om de bezetting op peil te houden. Ook politiek gezien wordt het een spannend jaar. De verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap zouden volgens haar weleens een graadmeter kunnen zijn voor de stemming in het land. De Boer eindigde haar speech met de oproep om er met z’n allen het beste van te maken. “We mogen trots zijn op de veelzijdigheid van de producten uit onze Winkel van Sinkel. En dankbaar dat de meeste producten goed worden afgeleverd en dat de meeste klanten deugen. Ik wens alle generaties veel warmte, inspiratie en levensvreugde toe in het nieuwe jaar!”

Op de foto: Burgemeester Monique de Boer-Beerta: “Het werk van de gemeente wordt ieder jaar complexer.”

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl - Foto: Pim Ermers

Gepubliceerd: 05 JAN 2023 - 14:49
Laatste update: 05 JAN 2023 - 14:54