Gemeente benadert eigenaren op Meinweg over energielandschap

Gemeente benadert eigenaren op Meinweg over energielandschap

Grondeigenaren op het Meinwegplateau hebben van de gemeente Roerdalen een brief ontvangen dat er in het gebied een onderzoek wordt gestart naar de mogelijkheden om er een energielandschap aan te leggen.

In 2021 heeft de gemeenteraad het beleidskader zonne- en windenergie vastgesteld. Hierin is het Meinwegplateau opgenomen als onderzoeksgebied voor het opwekken van windenergie. Uit onderzoek eerder dit jaar bleek dat daarnaast ook Montfort-Zuid mogelijk een geschikte locatie zou kunnen zijn. Op 29 september heeft de gemeenteraad echter besloten dat er geen verder onderzoek komt naar het opwekken van windenergie in Montfort-Zuid. Wel moet er verder onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheden van windturbines en zonnevelden op het Meinwegplateau.

In de brief wijst de gemeente erop dat uit een quick-scan blijkt dat een energielandschap op de Meinweg niet onmogelijk is. Maar er zijn wel nog verschillende zaken die om aandacht vragen. Zoals de effecten op het landschap, draagvlak in de omgeving, de gevolgen voor planten en dieren en aansluiting op het energienetwerk. “We zullen dus nog veel vervolgonderzoek moeten doen”, schrijft de gemeente. “We willen dit zorgvuldig doen en dat kost tijd.”

De gemeente werkt de komende tijd aan een plan van aanpak. Hierin staan alle stappen die nodig zijn om tot een besluit te komen. Voor het zover is wil de gemeente met de grondeigenaren in overleg. De verwachting is dat er waarschijnlijk begin 2023 gesprekken kunnen plaatsvinden.

Eerder riep Natuur- en Milieufederatie Limburg (NMF) Roerdalen op af te zien van de plannen om op het Meinwegplateau windturbines te plaatsen. De natuurorganisatie wijst op allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat windmolens op het hoogste deel van de Meinweg grote negatieve effecten hebben op de natuurwaarden, met name ook voor de aangrenzende natuurgebieden.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl - Foto: Freepik.com 

Gepubliceerd: 24 NOV 2022 - 09:51