Gelukswandeling rondom de torens van de basiliek

Gelukswandeling rondom de torens van de basiliek

Vandaag wandelen we een rondje Sint Odiliënberg. We trekken de wandelschoenen aan voor een route van ongeveer 6,2 kilometer. Het startpunt is op het mooiste plein van Roerdalen: het Kerkplein in Sint Odiliënberg. Hier ligt knooppunt 57. Je kunt hier de auto parkeren.

Vanaf het bankje aan de Roer heb je een idyllisch uitzicht over het water en op de torens van de Romaanse basiliek van de Heiligen Wiro, Plechelmus en Otgerus. Een basiliek is een eretitel die in Nederland maar 25 kerken mogen dragen. In de 8ste eeuw stond hier op de Petrusberg al een abdij. Geniet van deze historische plek. Je bent iedere zondag welkom om 9.30 uur in de basiliek voor de Hoogmis.

Dorp of bos
Als je door het dorp wilt lopen, kies je voor knooppunt 76 en vervolgens 78. Je steekt de provinciale weg over en loopt via het verharde pad door het veld richting knooppunt 79. Een andere route na de start bij 57 is via knooppunt 58. Vervolgens loop je via het bospad richting knooppunt 78 en daarna richting 79.

Bijzondere hoeve
We wandelen verder langs de akkers richting de Paarloweg. Hier liggen enkele mooie hoeves. Een bordje langs de weg vertelt er meer over. Het gaat over hoeve Dasselray: Hoeve Dasselray gelegen aan de rand van het Roerdal is een typische Midden-Limburgse hoeve. Voor zover bekend was de hoeve met landerijen in 1653 in bezit van het adellijk geslacht Vrymersum. Weer wat geleerd.

Fietspad of veldweg
We wandelen verder via de weg over het fietspad richting knooppunt 51. Als er wat minder ‘pratsch’ is kun je ook via de veldweg lopen. We gaan nu richting de fietsbrug over de Roer. Via knooppunt 50 richting knooppunt 9. Je hebt hier een mooi weids uitzicht over de velden van Paarlo en de Melicker Ohé.

Gelukkige fietsers
We komen bij de fietsbrug. We lezen op het geluksbord dat fietsen mensen gelukkig maakt. Nederlandse jongeren zijn de gelukkigste ter wereld. De fiets is er een goed symbool voor. Nergens ter wereld zijn er zoveel fietsende jongeren als in Nederland. Volgens mij zijn er ook een hoop gelukkige ouderen, want ook vandaag zoeven ze voorbij op hun elektrische fietsen. Goedemorgen!

Terug naar de ‘Berg’
Via de fietsbrug komen we in de Melicker Ohé. Een stuk open veld waar het fris kan zijn als het waait. Vandaag staat er een pril winterzonnetje. We gaan weer richting Sint Odiliënberg. In de verte zien we de basiliek alweer liggen. Via knooppunt 5, 4 en 77 gaan we terug richting de ‘grote weg’. Vanaf de Roerbrug kun je een mooie foto maken van Roer en basiliek. Via knooppunt 58 kom je weer terug bij het startpunt 57. Neem als je tijd hebt een kijkje bij het Roerstreekmuseum. Voor de openingstijden kijk je even op www.roerstreekmuseum.nl.

Knooppunten:
57 - 58 - 79- 51 - 50 - 9 - 5 -4 - 77- 58

Tekst en foto: Peggy Berben

Gepubliceerd: 10 FEB 2022 - 09:31