Financieel tekort voor multifunctionele accommodatie Vlodrop 

Financieel tekort voor multifunctionele accommodatie Vlodrop 

Door gestegen bouwkosten en het wegvallen van subsidie is het plan voor de multifunctionele accommodatie (MFA) Vlodrop financieel niet meer haalbaar binnen de door de gemeenteraad gestelde financiële kaders. De gemeente en de stuurgroep dorpsaccommodaties Vlodrop (SDV) werken de komende weken aan de voorbereiding van een nieuw voorstel. Op basis van de voorlopige planning komt het nieuwe voorstel in maart in de raadsvergadering voor besluitvorming.

Realisatie MFA en Blokhut als dorpshuis
De gemeenteraad gaf in februari 2022 groen licht voor de bouw van de MFA Vlodrop. In de MFA komt een basisschool, een schoolbibliotheek, een kinderopvang en een sportzaal met foyer. Daarnaast heeft de raad ingestemd met de verbouwing van de Blokhut tot Dorpshuis van Vlodrop. Het totale plan voor de MFA gecombineerd met de verbouwing van de Blokhut, blijkt niet haalbaar te zijn binnen de financiële kaders die de gemeenteraad heeft gesteld. Met een stijging van de bouwkosten was in het raadsbesluit slechts beperkt rekening gehouden. Daarnaast kan de voorgestelde BOSA-subsidie niet doorgaan. Hierdoor wordt het financiële tekort dus nog groter. Dit is de reden dat er opnieuw besluitvorming moet plaatsvinden.

School en Blokhut vormen hoogste prioriteit
De gemeente en het dorp hebben samen gekeken naar de vervolgstappen. Voor beide hebben de school en de Blokhut de hoogste prioriteit. Wethouder Loes Vestjens: “De huidige staat van onderhoud van de school is onder de maat. Hoe langer we wachten, hoe slechter de omstandigheden worden. We gaan samen met Stichting Swalm & Roer aan de slag om de kinderen van Vlodrop zo snel mogelijk een nieuwe leeromgeving te kunnen bieden. Daarnaast zien we dat de Blokhut een belangrijke sociale functie vervult in Vlodrop. Het is dé plek waar jong en oud samen komen. Door de vele activiteiten barst de Blokhut uit z’n voegen waardoor een verbouwing op korte termijn echt noodzakelijk is.“ Daarom heeft het college besloten om - vooruitlopend op nieuwe besluitvorming over de MFA door de raad - het predicaat Dorpshuis toe te kennen aan de Blokhut. Hiermee kan de verbouwing van de Blokhut van start gaan.

Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen
De gemeente werkt de komende weken samen met SDV en Stichting Swalm & Roer aan een nieuw plan. Doordat het plan voor Vlodrop opnieuw in de gemeenteraad komt, kunnen ook nieuwe ontwikkelingen in het dorp worden meegenomen. Zo heeft de huisartsenpraktijk aangegeven op zoek te zijn naar een nieuwe locatie. Bovendien is er na het sluiten van zaal Roerzicht behoefte aan een ruimte voor grotere bijeenkomsten. Ook zoekt handboogvereniging ‘De snelle pijl’ nog een plek.

Samen doen
Wethouder Loes Vestjens: “Het is voor alle betrokken partijen heel jammer en vervelend dat we niet kunnen starten met de totale uitvoering. Vlodrop verdient net als de andere dorpen een goed voorzieningenniveau. Er lag een ambitieus plan dat helaas binnen de gestelde kaders niet meer haalbaar is. De aflopen tijd hebben we hier veelvuldig overleg over gehad met betrokkenen. We moeten met een nieuw voorstel en financieel plaatje terug naar de raad. Ik vind het belangrijk dat we dit in samenwerking met het dorp doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.”

Hoe nu verder?
In februari komt er een bijeenkomst voor raadsleden, dorpsvertegenwoordigers en inwoners. Op basis van de voorlopige planning komt het nieuwe voorstel in maart in de raadsvergadering voor besluitvorming.

Gepubliceerd: 23 DEC 2022 - 12:34
Laatste update: 23 DEC 2022 - 12:40