Energiecoach zet mensen aan het denken over hun energieverbruik

Energiecoach zet mensen aan het denken over hun energieverbruik

Het is een van de meest besproken thema’s in vrijwel iedere huiskamer én in de media: ons energieverbruik. Zeker nu de energieprijzen maar blijven stijgen. De gemeente Roerdalen is onlangs begonnen met een nieuw initiatief om burgers hierin te ondersteunen: energiecoaches, die mensen adviseren hoe ze hun energieverbruik naar beneden krijgen. Uiteraard alleen als zij dat willen.

Binnen Roerdalen zijn inmiddels zo’n 12 coaches actief, verdeeld over de verschillende dorpen. Ik sprak met twee van hen, John van Broeckhuijsen en Wiel Wijers. Wat doet een energiecoach nu eigenlijk? Wiel: “Als mensen zich bij ons melden, kunnen wij op basis van een analyse van de thuissituatie een advies geven over het energieverbruik. Wij voeren zelf geen werkzaamheden uit, maar geven mensen wel adviezen en tips. Het is dan aan hen om daar iets mee te doen.”
De energiecoaches doen dit werk als vrijwilliger, hun achtergrond is zeer divers: ICT, installatietechniek, administratie, veiligheid. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is hun passie om de energielasten zo laag mogelijk te houden. Voor zichzelf uiteraard, maar ze willen ook anderen hierin bijstaan.

Afspraak
Hoe kom ik in contact met een energiecoach? John: “Het is vrij eenvoudig. Aanmelden gebeurt via https://www.duurzaambouwloket.nl/roerdalen.
Daar vul je enkele persoonsgegevens in. Vervolgens neemt een energiecoach contact op voor een afspraak. Tijdens die afspraak in de woning probeert de coach een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de vraag van de bewoner. Maar ook van de huidige staat van de woning. Daar hoort van alles bij: wat is het huidige energieverbruik, is er sprake van ‘sluimergebruik’, wat gebeurt er al aan energiebesparing, hoe is het gesteld met de isolatie, zijn er bouwtekeningen, etc. Al die informatie hebben we nodig om uiteindelijk een advies te kunnen geven.”

Adviezen
Tijdens het gesprek worden er (mits de bewoner hiervoor toestemming geeft) foto’s gemaakt. Dan weet de energiecoach de details nog, zodra hij het eindrapport schrijft. Ook kan de energiecoach met speciale apparatuur (bijvoorbeeld warmtecamera’s) al snel zien waar er warmtelekken zitten, dus plaatsen waar warmte verloren gaat. Wiel: “Natuurlijk geven we ook hele basale tips, zoals de thermostaat een graadje lager, afdichten van kieren, deuren dicht. Maar het kan ook zijn dat we als advies meegeven om zonnepanelen te plaatsen. Maar dat is per situatie anders.” De uiteindelijke adviezen krijgt de bewoner uiterlijk twee weken na het bezoek netjes thuis gestuurd, via de mail.
Het is vervolgens aan de betreffende bewoner wat hij met deze adviezen doet. John: “Indien gewenst kan de bewoner dan aankloppen bij het Duurzaam Bouwloket. Op hun website staat informatie over de keuze van een leverancier, het kopen van bepaalde materialen en dergelijke.”

Anders denken
Tot dusver blijkt dat er veel behoefte is aan de inzet van energiecoaches. Vanaf de start in oktober 2022 zijn er al zo’n 50 adviesgesprekken geweest. En het aantal verzoeken blijft toenemen. Inwoners van Roerdalen blijken deze service erg te waarderen. Wiel: “Mensen zijn vooral geïnteresseerd in de vraag “Wat kan ik besparen?”. Als wij dan gerichte adviezen en tips kunnen geven, is men erg dankbaar en tevreden. En vergeet niet: we zetten mensen ook aan het denken. Dat is ook een onderdeel van ons werk. Immers, bezig zijn met duurzaamheid zit nog niet bij iedereen tussen de oren. Dan kan een duwtje in de rug geen kwaad.”
De inzet van de energiecoaches kost niets, de gesprekken en adviezen zijn gratis. John: “We gaan met iedereen in gesprek, hoe groot of klein het huis ook is. Alleen als het een huurhuis van een woningcorporatie is, moeten we wel rekening houden met regels en afspraken met deze verhuurder.”

Isoleren
Afsluitend hebben beide energiecoaches nog wel een algemeen advies voor iedereen. “Alles begint met isoleren. We kunnen prachtige oplossingen bedenken zoals warmtepompen, zonnepanelen of wat dan ook. Als de ‘schil’ van de woning niet in orde is, heeft dit allemaal geen zin. Dus: isoleren, isoleren en nog eens isoleren.”
Het is maar dat u het weet…..

Informatie
Meer weten over de energiecoaches en hoe u een afspraak kunt maken? Kijk op https://www.duurzaambouwloket.nl/energiecoach/roerdalen. 
Hier vindt u ook handige informatie over bedrijven die ingeschakeld kunnen worden bij werkzaamheden om uw woning energiezuiniger te maken.
Niet zo handig met de computer? Dan kunt u ook bellen met het energieloket van de gemeente, tel 0475-222007 (tijdens kantoortijden)

Op de foto: Energiecoach John van Broeckhuijsen (rechts) bekijkt een woning met de warmtecamera.

Tekst: Freek Noten - Foto: Ruud Snijders

Gepubliceerd: 08 DEC 2022 - 08:12