Eigenaren aan zet in bouwplan in Herkenbosch

Eigenaren aan zet in bouwplan in Herkenbosch

De grondeigenaren aan de Hammerstraat - Muytertweg in Herkenbosch zijn zelf aan zet om een vervolg te geven aan de plannen om in het gebied woningen te bouwen. Uit gesprekken die de gemeente Roerdalen met de eigenaren heeft gevoerd, is gebleken dat niet alle partijen willen meedoen. Dit heeft tot gevolg dat de begrenzing van de oorspronkelijke schets aangepast moet worden.

Meerdere eigenaren in het gebied Hammerstraat - Muytertweg in Herkenbosch hebben eerder dit jaar bij de gemeente geïnformeerd naar de mogelijkheden om op de agrarische grond woningen te bouwen. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente een voorlopige stedenbouwkundige schets laten opmaken als voorbeeld van hoe de verkaveling eruit zou kunnen zien. Daarop gaf de gemeenteraad het college opdracht in overleg te treden met de grondeigenaren en omwonenden om te bekijken of er draagvlak is voor de plannen.

Aanpak
In die gesprekken heeft de gemeente de eigenaren erop gewezen dat een gezamenlijke aanpak meer voordelen heeft dan wanneer iedereen op eigen houtje aan de slag gaat. Niet alleen zijn de kosten lager, maar maakt een gezamenlijke planontwikkeling ook eerder kans van slagen. De gemeente verwacht dat bij individuele plannen veel minder rekening wordt gehouden met het behoud van de karakteristieke omgeving en de ruimte die er moet zijn voor ontsluitingswegen, paden, waterhuishouding, groen en parkeervoorzieningen. Indien alle ideeën van de initiatiefnemers worden overgenomen, zou het volledige gebied volgebouwd worden met woningen en is er nauwelijks plaats voor noodzakelijke voorzieningen. Ook bleek dat niet alle eigenaren van het oorspronkelijke plangebied willen meedoen. Daardoor zal sowieso de begrenzing moeten worden aangepast.

Belanghebbenden
In de eerste fase heeft de gemeente de regie genomen om gesprekken met partijen op gang te brengen en alle belanghebbenden aan tafel te krijgen. Nu de eerste gesprekken zijn geweest zijn de initiatiefnemers zelf aan zet voor het vervolg. De gemeente zal verder alleen nog als belanghebbende optreden om te toetsen of de plannen aan de eisen voldoen. “Het is belangrijk dat de grondeigenaren de voordelen van een gezamenlijke ontwikkeling zien”, stelt het college in een brief aan de gemeenteraad. “Samen kunnen ze een beter plan realiseren en daarmee ook ‘de koek vergroten’. Indien iedereen alleen naar de eigen voordelen kijkt en niet bereid is om ook andere eigenaren iets te gunnen dan wordt een gezamenlijke planontwikkeling lastig. In dat geval zal ook niet het hele gebied tot ontwikkeling kunnen komen en zijn alle partijen ook zelf aan zet voor hun eigen bestemmingsplan en de bijbehorende kosten.”

Tekst en foto: RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 08 SEP 2022 - 09:30