Eerste kinderkrant voor Roerdalen en Roermond gepresenteerd

Eerste kinderkrant voor Roerdalen en Roermond gepresenteerd

Vandaag ging een droom van Hanneke Drohm uit Posterholt in vervulling. Zij mocht vanmorgen het eerste exemplaar van Het Roertje aanbieden aan burgemeester Monique de Boer van Roerdalen en de 11-jarige Dieuwertje Cox, boekenbaas bij Bibliorura. Het Roertje is de naam van de kinderkrant, die voortaan op alle 29 basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in de gemeenten Roermond en Roerdalen wordt verspreid.

Het Roertje is het resultaat van ruim 10 maanden denkwerk en andere voorbereidingen van Hanneke. Zij woont in Posterholt en is van huis uit journalist. Ze hing die baan een poos geleden aan de wilgen, omdat ze haar droom wilde nastreven. Hanneke: “Ik heb altijd getwijfeld tussen journalistiek en onderwijs. Toen ik een artikel las over een kinderkrant in Rotterdam, was ik verkocht. Dat wilde ik hier ook opzetten.”

Gratis
En dat is gelukt. Het Roertje is een kleurrijke krant voor alle kinderen van Roermond en Roerdalen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. De totale oplage bedraagt 4.500 stuks. Het Roertje zal vanaf nu elke maand verschijnen. Hanneke: “Het was een hele uitdaging om de financiering rond te krijgen, maar uiteindelijk is dat gelukt. Want ik wilde dat de krant gratis is, abonneren hoeft dus niet. De krant moet er voor alle kinderen zijn.”

Speciaal
Zoals gezegd, Het Roertje is kleurrijk. Met inhoud die kinderen zal aanspreken: strips, puzzels, weetjes en nog veel meer. Maar ook sportnieuws, cultuur, ingezonden stukjes, natuur en een ‘dier van de maand’. Ook burgemeester Monique de Boer levert een bijdrage als gastschrijver. Hanneke: “Afgaande op de eerste reacties is deze krant nu al een succes. Kinderen geven aan dat ze het leuk vinden dat dit speciaal voor hun wordt gemaakt.” De naam van de kinderkrant, het Roertje, symboliseert onder andere dat de kinderen letterlijk aan het roer staan. Uiteraard is het ook een verwijzing naar de Roer, die Roerdalen met Roermond verbindt.

Doelen
De kinderkrant is niet alleen leuk, maar heeft ook een serieuze kant. Hanneke: “De kinderkrant zal bijdragen aan het vergroten van leesplezier, ook bij ouders. Kinderen krijgen op deze manier informatie krijgen over wat er in hun buurt of gemeenschap gebeurt. Maar ook onderwerpen als een mening ergens over hebben, of hoe ga je om met moderne (sociale) media. Het is dus leuk om Het Roertje te lezen, maar je leert er ook heel veel van. Overigens werken kinderen ook actief mee in de redactie van de krant. Daarnaast bevat elke editie opdrachten waarmee ze concreet in de klas aan het werk worden gezet.”

Reacties
Bij de presentatie op de Sint Martinusschool in Vlodrop bleek het enthousiasme bij de kinderen in de klas duidelijk aanwezig. Dieuwertje, afkomstig uit Melick, is super trots. “Als boekenbaas wil ik graag kinderen stimuleren om meer te lezen, deze krant gaat daar zeker bij helpen.” Ook de burgemeester, die al ideeën heeft voor het volgende nummer, omarmt dit initiatief. “Ik ben blij dat kinderen op deze manier gestimuleerd worden om met taal om te gaan, om taal te leren ontdekken. En laten we wel wezen, het is ook een serieuze krant, met serieuze onderwerpen. Onderwerpen waar we met z’n allen, ook in Roerdalen, mee te maken hebben.”

Meer weten?
Ouders van kinderen in Roerdalen zullen Het Roertje zeker onder ogen krijgen. Hoe leuk is het om samen er doorheen te kijken en te lezen? Maar ook anderen, die geïnteresseerd zijn, kunnen een kijkje nemen op www.hetroertje.nl. Ook op Facebook kunt u de ontwikkelingen volgen.

Op de foto van links naar rechts: burgemeester Monique de Boer, Mylo Schops, Dieuwertje Cox, Gwenn Ahammad en Hanneke Drohm.

Tekst en foto: Freek Noten

Gepubliceerd: 07 APR 2022 - 13:42
Laatste update: 07 APR 2022 - 15:34