Een win-winsituatie voor heel Montfort

Een win-winsituatie voor heel Montfort

Eigenlijk zegt de naam alles: Stichting Samenspel Montfort. Hierin zitten de elementen ‘samen’ en ‘spel’ verborgen, uiteraard voor de belangen van de inwoners van Montfort. Léon Hannen (voorzitter van het bestuur) en Cas Wilbers (bestuursadviseur) praten met pretoogjes over dit initiatief, dat in Montfort al de nodige resultaten heeft opgeleverd. Maar er komt nog meer. “We zijn nooit helemaal klaar.”

De Stichting Samenspel Montfort heeft als doel het herinrichten/ontwikkelen/ onderhouden van de ‘buiten’ speel- en ontmoetingsruimtes in Montfort. Hannen: “Het is nog niet zo lang geleden dat er in Montfort geklaagd werd over het gebrek aan mogelijkheden en faciliteiten voor jongeren. Ondanks dat het verenigingsleven in Montfort bloeit als nooit tevoren werd de groep jongeren over het hoofd gezien. Op basis van uitslagen van enquêtes en veel gesprekken met betrokkenen (niet alleen jongeren overigens), is uiteindelijk Samenspel ontstaan. Resultaat: Zit- en praatbankjes in het centrum van Montfort, de jeu de boulesbanen op het pleintje Dijkhof, een chill- en grillactiviteit voor de jeugd. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden.”

Saamhorigheid
Als er in Montfort iets wordt georganiseerd, of als er een behoefte bestaat aan een activiteit, grote kans dat Samenspel hierbij betrokken is. Volgens Cas Wilbers profiteert Samenspel van het saamhorigheidsgevoel dat de mensen in Montfort gemeen hebben. “Het kost vrijwel geen moeite om vrijwilligers te vinden. Of het nu om de wandelgroep gaat, of het beheer van zwembad ’t Sweeltje, of het meedenken over een skatebaan, altijd zijn er mensen bereid om de schouders eronder te zetten. Dat zit blijkbaar in de aard van de Montfortenaar.”
Met de skatebaan noemt hij een van de nieuwste projecten van Samenspel. De baan is er nog niet, maar de plannen zijn al redelijk vastomlijnd. Op de website staat al een mooie computertekening. Hannen: “Uiteraard zijn we afhankelijk van de financiën. De gemeente Roerdalen, waarmee we regelmatig overleg voeren, wil een deel financieren, maar ook sponsors en fondsen zullen een duit in het zakje moeten doen. Al met al een hele klus.”

Samen
Op de website staat een mooi overzicht van activiteiten en concrete resultaten van de inspanningen van Samenspel. Op 14 juni presenteerden zij hun plannen in het Dorpshuis in Montfort. Hannen: “Er was veel belangstelling, van alle betrokkenen. Je ziet dan ook dat er bijvoorbeeld mensen uit Vlodrop komen. Zij willen graag van ons leren. Wij zijn natuurlijk bereid om onze ervaringen met hen te delen. Ook dat doe je samen!”
Wilbers vult aan: “Doordat de ene activiteit de andere oproept, kun je spreken van een win-win situatie. Als we erin slagen om straks een beweegroute op te zetten, komt die vast en zeker ook langs de skatebaan of een van de speelveldjes. Dan ontmoeten oud en jong elkaar, hoe mooi is dat!”

Convenant
Hannen en Wilbers zijn ervan overtuigd dat dit mensen stimuleert om de schouders eronder te zetten. Niet één specifieke groep profiteert van de plannen; feitelijk is elke inwoner van Montfort erbij gebaat. Ook de gemeente Roerdalen is enthousiast over deze aanpak. Het bestuur hoopt op korte termijn een convenant (overeenkomst) met de gemeente te sluiten. Wilbers: “Kijk, een skatebaan of speelveld aanleggen is één, het behouden ervan voor de volgende generaties is iets anders. We willen voorkomen dat goedbedoelde initiatieven na verloop van tijd in verval komen, dat wil toch niemand? Daarom willen we deze overeenkomst met de gemeente, als een soort waarborg voor de toekomst. Daar heeft iedereen, dus ook de gemeente, baat bij.”

Meer weten?
Geïnteresseerd geraakt in het werk van Samenspel Montfort? Kijk dan eens op www.samenspelmontfort.nl. Bestuursleden zijn graag bereid om ook in de andere kernen van Roerdalen een presentatie te verzorgen over hun plannen. Maak er gebruik van!

Tekst: Freek Noten

Gepubliceerd: 14 JUL 2022 - 08:29
Laatste update: 19 JUL 2022 - 12:52