'Een sociaal netwerk is gewoon voor ieder mens erg belangrijk!'

'Een sociaal netwerk is gewoon voor ieder mens erg belangrijk!'

Een gelukkig en gezond leven, dat wil toch iedereen? Voor de meesten van ons gaat die vlieger op. Niet altijd in dezelfde mate en soms met ups en downs. Helaas zijn er ook mensen voor wie dit niet is weggelegd. Binnen Roerdalen, waar het geluk van inwoners hoog op het prioriteitenlijstje staat, draait sinds kort een pilot van een welzijnscoach, die werkt volgens het concept van ‘Welzijn op recept’. Deze coach heet Helen Bours. Zij geeft een nadere toelichting.

Helen: “Het concept “Welzijn op recept” bestaat al enkele jaren. In Nederland maken inmiddels ruim 90 gemeenten hiervan gebruik. De kern is dat mensen, die vaak met vage klachten bij een huisarts komen, terwijl er lichamelijk niet zoveel aan de hand lijkt te zijn, worden doorverwezen naar een welzijnscoach. Deze coach is meestal direct gekoppeld aan de plaatselijke huisartsenpraktijk, waardoor de lijnen erg kort zijn. Dat laatste is uiteraard een voordeel voor iedereen, maar vooral voor de patiënt.”

Eenzaamheid
Het beeld van volle wachtkamers bij de huisarts herkent iedereen wel. Om welke klachten gaat het dan? Helen: “Denk bijvoorbeeld aan klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid. Deze hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid etc.”

Sociale contacten
De welzijnscoach werkt volgens een eenvoudig stappenplan. “Ik probeer zoveel als mogelijk aan te sluiten bij wat de patiënt zelf wil. Wat zijn zijn/haar wensen, waar is hij/zij goed in? Als mensen zelf op een dood spoor zitten kan ik hen net dat zetje geven om alles weer op de rit te krijgen. Dat vraagt om een luisterend oor en vergt soms enige creativiteit. Binnen Roerdalen zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden om mensen te verwijzen: sport, vrije tijd, vrijwilligerswerk, voeding. Maar in mijn praktijk blijkt dat veel mensen vooral behoefte hebben aan sociale contacten. Dat is wat ze vaak missen. Als mens heb je immers een sociaal netwerk nodig, dat geeft je leven zin.”

Gratis
Helen weet inmiddels waarover ze spreekt. Vanaf de start van de pilot (begin juni 2022) heeft ze al meer dan 20 mensen bemiddeld. “De verwijzing gebeurt altijd door de huisarts. Het streven is om in het eerste pilotjaar 50 mensen te begeleiden. Zoals het er nu naar uit ziet halen we dat aantal zeker. De begeleiding die ik geef is gratis, dus de zorgverzekering hoeft hiervoor niet te worden aangesproken.”

Aan de slag
Helen heeft ook nauwe contacten met ketenpartners, zo sluit ze regelmatig aan bij het Sociaal Team in Roerdalen. “We willen doublures en wachtlijsten voorkomen. Door goed met elkaar te overleggen, zorgen we ervoor dat mensen de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Doordat de lijnen kort zijn, kan ik snel en effectief mijn begeleiding inzetten. Mensen hoeven niet te wachten en kunnen aan de slag. Ik hoor terug dat ze dit erg fijn vinden. Omdat deze mensen het al moeilijk hebben is het belangrijk dat wij ons werk goed doen. Daar staan we voor als welzijnscoach.”

Informatie
Meer informatie staat op de website van Roerdalen: https://www.roerdalen.nl/welzijn-op-recept-naar-een-betere-gezondheid-en-meer-geluk  Vraag uw eigen huisarts naar het Welzijn op Recept. Of neem rechtstreeks contact op met welzijnscoach Helen Bours, tel.: 06 43 44 94 00.

Fotobijschrift:
“Helen Bours in gesprek met een patiënt, die zij succesvol heeft begeleid”

Tekst: Freek Noten - Foto: Ruud Snijders

Gepubliceerd: 27 OKT 2022 - 08:09
Laatste update: 27 OKT 2022 - 10:07