Door Samenspraak wordt de wereld een stuk kleiner

Door Samenspraak wordt de wereld een stuk kleiner

Al sinds 2008 komen in Melick iedere week verschillende mensen bij elkaar om beter Nederlands te leren spreken. Ze noemen zich Samenspraak. De deelnemers (circa 15) komen uit alle windrichtingen: Somalië, Irak, Congo, Estland, Syrië. Anne-Marie Vervuurt-Thissen is één van de initiatiefnemers en schuift samen met vijf andere vrijwilligers iedere woensdagochtend aan voor een gezellig (en leerzaam) gesprek.

Samenspraak begon ooit onder de vleugels van Menswel, maar is inmiddels een burgerinitiatief, dat geheel zelfstandig opereert. Anne-Marie: “Dat willen we graag zo houden. Gemeentelijke subsidie krijgen wij niet, dat levert administratieve rompslomp op en daar hebben wij geen behoefte aan. We mogen in het Andreasheem een ruimte gebruiken van Wonen Limburg. We maken maar weinig onkosten en houden onze eigen broek op.” Anne-Marie heeft samen met Nelly van Birgelen enkele jaren geleden haar schouders gezet onder dit initiatief. “Toen Nelly in 2020 overleed, moest ik wel op zoek naar andere vrijwilligers. Uiteindelijk heeft een oproep in de plaatselijke blaadjes gewerkt. Ik weet me nu gesteund door vijf andere vrijwilligers: Carla, Gerry, Phil, Dora en Willy.”

Praten
Samenspraak staat niet voor Nederlandse les. “We leren geen grammaticale regels of zo. We praten met elkaar over thema’s, actualiteit of iets wat wordt aangedragen. Door samen te praten, leren mensen spelenderwijs de taal. Iets wat ze in hun dagelijkse leven goed kunnen gebruiken. Deze aanpak blijkt te werken. Je kunt dat zien aan de opkomst en de bijdragen van de deelnemers. Soms hebben ze een praktische vraag, bijvoorbeeld over het afvalbeleid van de gemeente. Daar praten we met elkaar over. Maar de onderwerpen zijn zeer divers: corona, donorwet, de oorlog, tuinieren, noem maar op. Soms is het ook wat luchtiger, als we bijvoorbeeld recepten uitwisselen. Doordat we zoveel verschillende nationaliteiten aan tafel hebben, wordt de wereld een stuk kleiner. Al met al zijn het elke week gezellige bijeenkomsten.”

Hecht
Samenspraak is een hechte club mensen. Anne-Marie: “Uiteraard bouw je een band op. Er is voldoende veiligheid en vertrouwen om van alles met elkaar te delen. Er wordt ook veel gelachen, ja ook over de grappige versprekingen van mensen. Dat we heel hecht zijn, bleek wel tijdens de coronaperiode. Hoewel we fysiek niet meer bij elkaar mochten komen, hadden we via een groepsapp op Whatsapp toch regelmatig contact. We zijn in die periode niemand van de groep kwijtgeraakt. Hoe mooi is dat? Soms ontstaan er ook spontane contacten, als iemand zich bereid verklaart om een ander te helpen. Ook dat is Samenspraak.”

Contact
Wil je meer weten over dit bijzondere initiatief? Neem dan contact op met Anne-Marie via 06 55 90 71 65

Anne-Marie heeft de deelnemers gevraagd wat zij vinden van Samenspraak. Dat leverde de volgende reacties op:
Amina: “Als ik naar Samenspraak kom, hoef ik niet naar de GGZ”
Salaam: “Samenspraak opent mijn hart”
Farhya: “Ik kan niet wachten tot het weer woensdag is!”
Khadra: “Ik schaam me nooit om hier iets te vertellen”
Nesreen: “Samenspraak is groot vertrouwen”
Rahaf: “Ik ben blij met de adviezen die ik krijg”
Anne-Marie: “Ik krijg energie van Samenspraak”
Margaritha: “Ik ben dankbaar voor deze ontmoetingen”

Op de foto: Deelnemers uit alle windrichtingen praten bij Samenspraak over de dingen van de dag.

Tekst: Freek Noten

Gepubliceerd: 07 JUL 2022 - 08:33