Doek valt voor sacramentsprocessie in Herkenbosch

Doek valt voor sacramentsprocessie in Herkenbosch

Nu de jaarlijkse processie in Herkenbosch op Sacramentsdag (2e zondag na Pinksteren) voor de zoveelste keer samenvalt met de traditionele St. Jansmarkt op 19 juni en we vanwege de coronacrisis ook de afgelopen twee jaar al geen processie konden houden, is besloten de stekker er maar helemaal uit te trekken. Al was het maar omdat er ook steeds minder parochianen actief aan deelnemen.

Als we de mensen wegdenken die er (als lid van een vereniging) ‘verplicht’ aan deelnemen, blijft er nog maar een klein groepje over. Dat is echter niet zozeer een kwestie van onwil, maar van onmacht. Steeds meer mensen die wel willen, maar niet meer kunnen, terwijl de mensen die kunnen niet (meer) willen. Dat is natuurlijk jammer (alweer een traditie minder), maar wel een realiteit waar we niet alleen als parochie maar ook als samenleving mee te dealen hebben.

Gelukkig is er in ons parochiecluster één processie die wat meer ‘body’ en draagkracht heeft en dat is die van St. Odiliënberg. In een tijd waarin ook (zelfs!) onze verengingen hun krachten beginnen te bundelen en gaan fuseren, is het geen overbodige luxe om dat ook op kerkelijk gebied te doen. Daar waren we trouwens al langer (met name op bestuurlijk gebied) mee bezig, die (interparochiële) samenwerking kan nu dus ook op praktisch gebied uitgebreid worden.

Pastoor Jos. L’Ortye


Foto: Facebook Ouderenvereniging KBO.

Gepubliceerd: 12 MEI 2022 - 12:40