Doek valt na 40 jaar voor Kanijnsheide

Doek valt na 40 jaar voor Kanijnsheide

Vele honderden Melickenaren hebben er onuitwisbare jeugdherinneringen liggen. Maar na ruim 40 jaar valt het doek voor Kanijnsheide. Het verenigingsgebouw van Jong Nederland (JongNL) aan de Kastanjelaan in Melick wordt gesloopt. Het clubhuis maakt plaats voor een aanbouw bij de naastgelegen gemeentewerf. In dit nieuwe gedeelte worden de kantine en personeelsruimte voor het team Onderhoud van de gemeente Roerdalen gerealiseerd. Ook Jong NL krijgt een plek in de nieuwe bijbouw.

De gemeente voert vanaf vorig jaar groenonderhoud en onkruidbestrijding in eigen beheer uit. Dat werk wordt gedaan door 32 voormalige medewerkers van Westrom die via detachering in het team Onderhoud van de gemeente zijn opgenomen. Om de nieuwe medewerkers plaats te bieden, moet de gemeentewerf uitgebreid worden. B en W hebben daarvoor drie opties uitgewerkt. De eerste gaat uit van aanpassing van bestaande ruimten. De tweede omvat verbouwing, renovatie en herinrichting van het aangrenzende gebouw van JongNL waarbij het team Onderhoud medegebruiker wordt van Kanijnsheide. De derde optie is uitbreiding van de bestaande gemeentewerf door sloop van het jeugdgebouw, waarbij JongNL medegebruiker wordt van de nieuwbouw. De voorkeur van het college gaat uit naar die laatste optie .

Flexibele indeling
Hierbij wordt de huidige gemeentewerf op de verdieping van de kantine uitgebreid met een wasgelegenheid, garderobe en kleedruimte. Het verenigingsgebouw van JongNL wordt gesloopt. Op die plek komt een aanbouw aan de bestaande gemeentewerf waarin de kantine en personeelsruimte voor het team Onderhoud worden gevestigd en waarin tevens JongNL gehuisvest wordt. Het medegebruik door JongNL kan optimaal worden ingevuld door een flexibele indeling. Op het terrein worden verder een opslag- en stallingruimte en parkeergelegenheid gerealiseerd.

Duurder
Sloop en nieuwbouw zijn weliswaar 50.000 euro duurder dan wanneer het gebouw behouden blijft, maar het college denkt hiermee twee vliegen in een klap te kunnen slaan. Door te kiezen voor nieuwbouw kan energie neutraal of besparend worden gebouwd. Bovendien is hiermee een gezonde, aantrekkelijke en veilige huisvesting voor JongNL langdurig gewaarborgd. Het huidige 40 jaar oude gebouw verkeert in slechte onderhoudstoestand. Sloop betekent een besparing op direct noodzakelijke en toekomstige hogere onderhouds- en energiekosten. Met de totale nieuw- en verbouw van de gemeentewerf is een bedrag van 1.105.000 euro gemoeid. De gemeenteraad moet wel nog goedkeuring verlenen aan het plan.

Tekst en foto: RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 12 OKT 2021 - 18:23
Laatste update: 16 OKT 2021 - 16:35