Documentaire over Dr. Biermans in Herkenbosch in première

Documentaire over Dr. Biermans in Herkenbosch in première

De bekende documentairemakers Olivier Vandersleyen en Martine Degreef uit het Belgische Hoeilaart (bij Brussel) hebben heel wat tijd en energie gestoken in een prachtige documentaire over het wonderbare leven van de bekende Herkenbosschenaar Dr. (Hubert) Biermans (1864–1953). Op zondag 28 november is de première in het Dr. Biermanshuis aan de Dr. Biermansstraat in Herkenbosch.

De technische en organisatorische kwaliteiten van de Herkenbosschenaar Hubert Biermans werden al op jonge leeftijd bij de aanleg van de IJzeren Rijn (1875-1879) ontdekt door de Belgische ingenieur Florent Lapôtre die hem liet studeren en vervolgens meenam naar spoorwegprojecten in België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en Algerije. In 1889 trad Biermans toe tot een spoorwegfirma die Belgisch Congo als werkterrein had. Weer terug in België (1898-1900) werd Biermans door de persoonlijk zaakgelastigde van de Belgische koning Leopold II, overgehaald om in Canada (Shawinigan) een papierfabriek op te zetten.

In 1926 trad hij terug als directeur van deze onderneming en keerde hij door slimme beleggingen als steenrijk man terug naar Europa. Sindsdien ontpopte hij zich steeds meer als een groot weldoener, niet alleen voor o.a. Limburgse studenten aan de universiteit van Parijs (Stichting Biermans-Lapôtre), maar ook en vooral zijn geboortedorp Herkenbosch vergat hij niet! Door zijn gulle donaties maakte hij er o.a. de vergroting van de kerk in 1924 mogelijk als de herbouw van diezelfde (in de oorlog verwoeste) kerk in 1949, etc. De laatste jaren van zijn leven woonde hij afwisselend in Brussel (zomer) en in Monte Carlo (winter). In Monte Carlo kwam hij begin 1953 te overlijden. Na de uitvaartdienst die in Brussel (Ukkel) gehouden werd, vond hij zijn laatste rustplaats in het familiegraf van de familie Lapôtre in Morlanwelz.

In Herkenbosch wordt zijn nagedachtenis nog altijd dankbaar in ere gehouden. Twee jaar geleden waren voornoemde documentairemakers in Herkenbosch om opnames te maken en interviews af te nemen. Inmiddels is de documentaire Biermans, a true story klaar.Vanwege de coronacrisis heeft de officiële presentatie op zich laten wachten, maar nu is het zover! De première ia zondag 28 november in de benedenzaal van het Dr. Biermanshuis aan de Dr. Biermansstraat in Herkenbosch. Entree: gratis! Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden zullen er één of twee voorstellingen plaatsvinden, één ’s morgens om 11.00 uur en één ’s middags om 14.00 uur. Dus maximaal in totaal 200 personen.

Opgave middels mail bij André Beckers, onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer is noodzakelijk. Het e-mailadres is: apm.beckers1@gmail.com. Dit uiterlijk voor 21 november. Er wordt begonnen met reservering van de middagvoorstelling, is deze volgeboekt dan volgt reservering in de ochtendvoorstelling. Indien niet meer dan 100 personen de première bijwonen dan wordt uiteraard volstaan met alléén de middagvoorstelling.

Organisatie:

Olivier Vandersleyen en Martine Degreef
Pastoor L’Ortye
André Beckers
Mark Cranssen
Marlou Roeleveld – de Ligt

 

Gepubliceerd: 25 OKT 2021 - 20:24
Laatste update: 26 OKT 2021 - 11:21