Documentaire over Dr. Biermans op 30 april alsnog in première

Documentaire over Dr. Biermans op 30 april alsnog in première

De eind november afgelopen jaar vanwege de coronamaatregelen op dat moment uitgestelde Nederlandse première over het leven van onze bekende Herkenbosscher dorpsgenoot (Dr.) Hubert Biermans (1864 – 1953) zal nu plaatsvinden op zaterdag 30 april, uiteraard in het Dr. Biermanshuis aan de Dr. Biermansstraat in Herkenbosch.

De bekende Belgische documentairemakers Olivier Vandersleyen en Martine Degreef, de makers van de documentaire Biermans, a true story, zullen bij de première aanwezig zijn. De documentaire is inmiddels al genomineerd op diverse internationale filmfestivals, zoals het Saraqusta Filmfestival in Saragosa (Spanje) en het International History Film Festival in Montréal (Canada).

De kwaliteiten van Herkenbosschenaar Hubert Biermans werden al op jonge leeftijd bij de aanleg van de IJzeren Rijn (1875-1879) ontdekt door de Belgische ingenieur Florent Lapôtre die hem liet studeren en vervolgens meenam naar spoorwegprojecten in België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en Algerije. In 1889 trad Biermans toe tot een spoorwegfirma die Belgisch Congo als werkterrein had. Weer terug in België (1898-1900) werd Biermans door de persoonlijk zaakgelastigde van de Belgische koning Leopold II, overgehaald om in Canada (Shawinigan) een papierfabriek op te zetten.

In 1926 trad hij terug als directeur van deze onderneming en keerde hij door slimme beleggingen als steenrijk man terug naar Europa. Sindsdien ontpopte hij zich steeds meer als een groot weldoener, onder andere voor Limburgse studenten aan de universiteit van Parijs (Stichting Biermans-Lapôtre). Maar ook zijn geboortedorp Herkenbosch vergat hij niet! Door zijn gulle donaties maakte hij onder andere de vergroting van de kerk in 1924 mogelijk alsook de herbouw van diezelfde (in de oorlog verwoeste) kerk in 1949. De laatste jaren van zijn leven woonde hij afwisselend in Brussel (zomer) en in Monte Carlo (winter). In Monte Carlo kwam hij begin 1953 te overlijden. Na de uitvaartdienst die in Brussel (Ukkel) gehouden werd, vond hij zijn laatste rustplaats in het familiegraf van de familie Lapôtre in Morlanwelz (België).

In Herkenbosch wordt zijn nagedachtenis nog altijd dankbaar in ere gehouden. Twee jaar geleden waren de documentairemakers in Herkenbosch om opnames te maken en interviews af te nemen voor de documentaire.

De première zaterdag 30 april a.s.:
• Locatie: de benedenzaal van het Dr. Biermanshuis aan de Dr.Biermansstraat in Herkenbosch.
• Entree: gratis!
• Er zullen twee voorstellingen plaatsvinden, één ’s middags om 15.00 uur en één ’s avonds om 20.30 uur.
• Voorafgaande opgave voor het bijwonen van de première is noodzakelijk! Dit om teleurstelling aan de deur te voorkomen want vol = vol. De benedenzaal biedt plaats aan maximaal 100 personen per voorstelling
• Voor de uitgestelde voorstellingen van eind november vorig jaar hadden zich al veel geïnteresseerden aangemeld, zij zijn toen allemaal telefonisch in kennis gesteld van het niet doorgaan van de première vanwege corona.
• Degenen die zich opgegeven hadden, zullen nu ook weer (of zijn al) telefonisch benaderd worden om hun reservering voor de nieuwe datum 30 april te bevestigen.
• Er zijn daarnaast nog enkele plaatsen beschikbaar. Hiervoor kan men zich nog opgeven middels mail of telefonisch bij André Beckers, uiterlijk voor 28 april.
Mail: apm.beckers1@gmail.com , telefoon: 06 - 53 47 08 51.

Olivier Vandersleyen en Martine Degreef
Pastoor L’Ortye
André Beckers
Mark Cranssen
Marlou Roeleveld - de Ligt

Gepubliceerd: 13 APR 2022 - 19:48
Laatste update: 13 APR 2022 - 19:52