Dj Diego uit Melick scoort track op FIFA23

Dj Diego uit Melick scoort track op FIFA23

Wellicht in de stille hoop dat hun zoon ooit zou schitteren op de voetbalvelden vernoemden ze hem naar de voetballegende Diego Maradona. Vijfendertig jaar later maakt Diego Stijnen zowaar zijn opwachting tussen de grote voetbalsterren der aarde. Alleen niet op de groene grasmat, maar in de game FIFA23. De single T.T.Y.N. (Talk To You Never) die hij samen met zijn maat Samir Ait Moh als dj-duo Moksi maakte, is opgenomen in de soundtrack van het populaire voetbalspel.

Opname in de soundtrack van FIFA is iets waar zelfs de grootste artiesten van dromen. Geen wonder, want het sinds 1993 door EA Sports uitgebrachte voetbalsimulatiespel wordt jaarlijks wereldwijd op zo’n 25 miljoen computers geïnstalleerd. “We zijn uiteraard vereerd dat onze track deel uit maakt van deze game”, zegt Diego Stijnen. “Het is niet alleen een van de grootste games van EA Sports maar ook een game met veel historie. Iedereen die FIFA98 heeft gespeeld, zal zich ongetwijfeld de iconische track Blur - Song 2 nog wel herinneren. Het mooie van muziek is dat het een bepaald gevoel oproept. Wij hopen dat iedereen die FIFA23 gaat spelen over 10 of 15 jaar hetzelfde gevoel bij onze plaat krijgt.”

48 landen
Vliegtuig in, vliegtuig uit, hotel in, hotel uit. Zo ziet het leven van Diego Stijnen er tegenwoordig uit. Samen met Samir Ait Moh uit Venlo timmert hij sinds 2015 aan de weg als het dj-duo Moksi. “We reizen super veel”, vertelt de in Melick geboren en getogen dj. “We doen zo’n 100 tot 120 shows per jaar. Iedere dag in een andere stad of ander land is voor ons niet vreemd. We zijn inmiddels al in 48 verschillende landen geweest.”

Prachttijd
Melickse dertigers zullen Diego ongetwijfeld nog wel kennen. Hij zat in Melick op basisschool De Smelenhof. Na de lagere school ging hij naar het AOC in Roermond, waarna hij in de Roermondse horeca aan de slag ging. Als D.MC zette hij aan de zijde van FeestDJRuud talloze festivals en clubs in Nederland en populaire Zuid-Europese vakantieplaatsen op stelten. “Dat was een prachttijd”, kijkt Diego terug op die periode. “We hebben op tal van plaatsen feestjes gebouwd. Ik was toen al een tijdje bezig om met Samir muziek te maken, iets dat begon voor de lol. Toen we dat vervolgens aan een vooraanstaande Nederlandse dj lieten horen, ging het balletje snel rollen. Samen met Samir heb ik het project Moksi gestart. Onder die naam toeren we nu al zeven jaar over de wereld.”

Outfits
Moksi is in het Surinaams straattaal voor mix. Diego en Samir vertegenwoordigen een nieuwe stroming binnen de housescene. Het tweetal onderscheidt zich door het dragen van dezelfde outfits met buckethats. Diego: “Ons genre heet Bass House. Het is house maar met veel meer pit. In onze muziek bespeur je veel invloeden van de Engelse dancemuziek van vroeger maar ook hiphop en pop.” Deze nieuwe stijl sloeg meteen aan. Hun eerste ep haalde in Nederland al direct de eerste plaats in iTunes. Op Spotify staat de teller wereldwijd inmiddels op 120 miljoen streams. “We hebben over de hele wereld een aardige fanbase opgebouwd. Vooral in Los Angeles zijn we populair. Daar deden we twee weken geleden nog een uitverkochte Moksi & Friends show in DE club van LA.”

Streams
Door de opname van de single T.T.Y.N. in de soundtrack van FIFA23 zal de populariteit alleen maar toenemen. Diego: “Bij de bekendmaking van zoiets groots merk je meteen dat het aantal streams toeneemt. Het grappige is dat dit niet alleen voor de soundtrack geldt maar ook voor andere tracks van ons. Meer streams kan natuurlijk resulteren in nog meer optredens. Het leukste is dat we mensen dagelijks blij mogen maken met de muziek die wij gecreëerd hebben.”

Op de foto: Het dj-duo Moksi met links de in Melick geboren dj Diego Stijnen. 

Tekst: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl - Foto: Aanlevering Moksi

Gepubliceerd: 06 OKT 2022 - 09:17