'Denk goed na over spontane opvang'

'Denk goed na over spontane opvang'

Ook in Roerdalen wordt meegeleefd met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Bij de gemeente Roerdalen komen vragen binnen van inwoners die mensen uit Oekraïne willen opnemen. Burgmeester Monique de Boer-Beerta waarschuwt inwoners om goed na te denken voordat ze spontaan vluchtelingen in huis nemen.

Burgemeester De Boer besprak vorige week tijdens de raadsvergadering op vragen van PvdA-raadslid Max van Baden de eventuele gevolgen van de vluchtelingenstroom voor Roerdalen. “De gemeente Roerdalen verkent op dit moment de mogelijkheden om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit is echter een lastig dilemma dat meer vragen oproept dan dat we op dit moment aan antwoorden kunnen krijgen. Binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord waartoe Roerdalen behoort, is een eerste inventarisatie uitgevoerd naar opvanglocaties. Daarbij is ook gekeken naar mogelijkheden om in Roerdalen langdurige opvang te realiseren. Denk hierbij aan leegstaande panden, zoals een klooster, verzorgingstehuis of kazerne. Dergelijke locaties zijn in Roerdalen niet voorhanden.”

Ideeën
Burgemeester De Boer merkte op dat ook in onze gemeente sponante ideeën zijn om mensen op te vangen. “We willen echter waken voor overhaaste beslissingen Daarvoor is nog te veel onduidelijkheid”, sprak De Boer. Zo is niet bekend aan welke minimumeisen een huisvesting moet voldoen, over welke termijn het gaat, hoe de gezondheidszorg geregeld is en waar kinderen die geen Nederlands spreken naar school kunnen gaan. Ook is onduidelijk wie dit dan betaalt en voor hoe lang. De verwachting is wel dat de opvang langer gaat duren dan een paar weken of maanden. Huisvesting op veldbedjes in sporthallen is daarom niet aan de orde. De Boer: “De opvang is anders van karakter dan bij watersnood of een brand. Mensen op veldbedjes proppen in een te kleine ruimte is geen oplossing voor de langere termijn.” Ze riep ook particulieren op om zorgvuldig na te denken alvorens mensen in huis te nemen. “Hoe sympathiek dit ook is, als de eerste acute fase voorbij is, kunnen deze mensen niet automatisch bij de gemeente terecht. Dat kan alleen als er voldoende huisvesting is.”

Doorstroming
Naast de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne speelt ook nog het probleem dat de azc’s overvol zitten. Instanties doen voortdurend een dringend beroep op gemeenten om woningen beschikbaar te stellen om doorstroming uit de azc’s te bevorderen. “U begrijpt dat doorstroming naar reguliere woningen bij de huidige woningvoorraad in onze kleine gemeente vrijwel nihil is. De vraag is echter of het kabinet en de veiligheidsregio ons op een bepaald moment ertoe kunnen dwingen om vluchtelingen op te nemen.” Zo wees De Boer ook op de optie om voor de enorme toestroom drastischere maatregelen te nemen zoals het uit de grond stampen van compleet nieuwe wijken met semipermanente woningen die snel verplaatst kunnen worden. “Maar ook daar is nieuwe wetgeving en een besluit van de raad voor nodig. We vinden het belangrijk dat daar draagvlak voor moet zijn. Want als we mensen willen opvangen, moeten ze ook het gevoel hebben dat ze hier welkom zijn”, aldus De Boer, die de raad opriep om mee te denken over eventuele oplossingen.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl - Foto: Still uitzending OR6

Gepubliceerd: 11 MAA 2022 - 14:08
Laatste update: 17 MAA 2022 - 08:18