De siertuin van Chris is een lust voor het oog!

De siertuin van Chris is een lust voor het oog!

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: je komt echt ogen tekort in de siertuin  van Chris Wijlaars in Posterholt. Een uit de hand gelopen hobby? Nee hoor, dit is zijn lust en zijn leven. Een bijzondere hobby, dat wel. Met zijn vriend Jan geniet hij er elke dag van, maar hij houdt ook af en toe ‘open tuindag’, zoals afgelopen zondag. Er was veel belangstelling!

Het is nog maar een paar jaar geleden dat Chris en Jan verhuisden naar een woning in Posterholt. Chris (geboren in Venlo) had al jaren een vergelijkbare tuin in Sevenum. Bovendien werkt hij bij een kwekerij in Ell, dus over planten en bloemen hoef je hem niets meer te leren. Chris: “Ik heb dit van thuis uit meegekregen. Al heel vroeg was ik bezig met boekjes over planten, de namen kon ik al snel herkennen; zo is de interesse langzaam ontstaan. Nu is het mijn lust en mijn leven.”

Latijns
Als je door de poort aan de achterzijde van de woning in de Burgemeester Gerardstraat de tuin in loopt, word je overvallen door een kleurenpracht. Er staan ontzettend veel verschillende planten mooi te wezen. Chrysanten, dahlia’s, en nog veel meer exemplaren met Latijnse namen, die Chris gewoon oplepelt alsof het geen moeite kost. “Hoeveel het er zijn? Ik heb ze nooit geteld, maar het moeten er meer dan 700 zijn, denk ik. Alles verzameld in de loop ter tijd, soms een stekje gekregen van een bekende, maar ook regelmatig iets gekocht.”

Grasveld
Centraal in de tuin ligt een mooie vijver, met een elegant beeld in het midden. Het water dat hieruit spuit, zorgt voor de verkoeling in de zomerperiode. Chris: “Dat was een wens van Jan. Hij heeft niet zoveel met planten, maar het beeld en de vijver was zijn idee. Het past er mooi bij, vind je niet?” Toen ze de woning kochten, was er achter alleen een groot grasveld. Dat werd al snel omgespit, waarna het aanplanten kon beginnen. Chris: “Ik ben nu twee jaar bezig. Sommige planten doen het minder goed, dus ik zal ook wel weer wat veranderen. Met een siertuin ben je nooit klaar.”

Op zondag 24 juli was de tuin van Chris en Jan te bezichtigen. Hebt u deze kans gemist? Geen probleem, via Facebook kunt u contact leggen met Chris Wijlaars, een afspraak is zo gemaakt. Heel zeker de moeite waard!

Op de foto: Tuinliefhebbers kwamen op de open tuindag een kijkje nemen in de prachige tuin van Chris Wijlaars. 

Tekst/foto: Freek Noten

Gepubliceerd: 04 AUG 2022 - 09:12
Laatste update: 06 AUG 2022 - 11:01