De Fakkeldrager krijgt tweede leven

De Fakkeldrager krijgt tweede leven

De Fakkeldrager krijgt een tweede leven. Het kunstwerk bij de toenmalige Apollohal in Melick verdween tien jaar geleden bij een poging tot diefstal uit het straatbeeld. Inmiddels is het beeld opgeknapt om te worden herplaatst. Vorige week werd alvast gezocht naar een geschikt plekje.

Het jaar 1969 was niet alleen het jaar van de Apollo 11 en de eerste mens die een voet op de maan zette. Het was ook het jaar van de opening van het overdekte sport- en zwemcomplex in Melick. De combinatie van beide heugelijke feiten leverde de namen Apollohal en -bad op. Tijdens de opening werd het prachtige bronzen beeld De Fakkeldrager van beeldend kunstenaar Dolf Wong onthuld.
In 2012 werd het beeld helaas in stukken gefreesd bij een poging tot diefstal. Het werd gelukkig meteen onderschept en veiliggesteld. Daarna stond de sokkel lange tijd leeg en verdween het beeld uit de herinnering.

Hersteld
In 2018 nam Laco het Apollocomplex van de gemeente over. Kort daarna startte de eerste fase van de renovatie van het pand. De accommodatie werd in september 2020 geopend als Laco Feel Fit Center met daarin het Trefpunt Apollo. Een maand later vond een door corona afgeslankt dorpsoverleg plaats. Daar werd onder andere aandacht besteed aan het initiatief van enkele inwoners om De Fakkeldrager in ere te herstellen. Inmiddels zijn de initiatiefnemers zo ver dat het beeld is hersteld.

Positie
Om de kans op diefstal of nieuwe beschadiging zo klein mogelijk te maken, krijgt het beeld een nieuwe plek binnen de accommodatie. De afgelopen week werd proefgedraaid om het beeld op de juiste plek en de beste positie in te passen. Dat gebeurde onder het toeziend oog van onder andere Beppie Wong, weduwe van de ontwerper van het beeld, restaurateur en kunstenaar Pierre Habets en Jordy Hermans, manager van het Feel Fit Center. Ook waren de initiatiefnemers en de cultuur-coördinator van basisschool de Achtbaan aanwezig.

Onthulling
Intussen wordt achter de schermen aan de onthulling van het beeld en een boodschap aan de dief gewerkt. De feestelijke onthulling staat op de planning omstreeks juni/juli 2022 en wordt gecombineerd met een expositie. Die bevat kunst en poëzie van de leerlingen van basisschool de Achtbaan. De Fakkeldrager vormt daarvoor de inspiratiebron.

Bijdrage
Om de plannen mogelijk te maken is al een mooie financiële bijdrage van de gemeente ontvangen. Om het project zo goed mogelijk uit te voeren zoeken de initiatiefnemers nog enkele ‘sponsors’. Vrijwillige bijdragen kunnen worden overgemaakt op IBAN NL44 RABO 0107 6874 02 ten name van de Stichting Boerebroelof Melick, onder vermelding van Bijdrage Fakkeldrager.

Op de foto: Als alles volgens plan verloopt, wordt De Fakkeldrager in de loop van dit jaar onthuld.

Tekst: Harrie Gootzen – Foto: Pierre Habets

Gepubliceerd: 03 FEB 2022 - 08:28
Laatste update: 03 FEB 2022 - 10:53