'Cultuur geeft je een gevoel dat je ergens bij hoort'

'Cultuur geeft je een gevoel dat je ergens bij hoort'

In de rubriek Speeddaten met de nieuwe raad stellen we aan de hand van een aantal tête-à-tête-vragen de nieuwe gemeenteraadsleden aan u voor. Wat beweegt hem of haar om raadslid te worden? Wie is de persoon achter het raadslid? Iedere week halen we telkens één raadslid voor het voetlicht. Deze keer is dat Remco Vrinzen uit Sint Odiliënberg.

Naam: Remco Vrinzen.

Leeftijd: 22 jaar.

Woonplaats: Sint Odiliënberg.

Fractie: CDA Roerdalen.

Beroep/studie: Student Rechtsgeleerdheid.

Verliefd, verloofd, getrouwd:
Al 1,5 jaar verliefd op mijn leuke vriendin uit een dorp verderop.

Hobby’s:
Ik heb de gebruikelijke hobby's voor mijn leeftijd zoals series kijken, met vrienden een biertje doen maar ik heb ook hobby's die wat ongebruikelijker zijn voor mijn leeftijd. Ik blader nogal graag door oude foto's en doe dan ook aan stamboomonderzoek. Maar het allerliefste ben ik buiten aan het tuinieren. Ik vind het een enorme rust en voldoening geven om buiten te werken en alles te zien groeien en bloeien na het harde werken.

Lidmaatschap verenigingen:
LTV Melick.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Iemand die alles eruit wil halen wat erin zit. Ik ben graag nuttig bezig en zit niet graag stil.

Waar heb je een gruwelijke hekel aan?
Onrechtvaardigheid. Ik kan er slecht tegen als iemand wordt te kort gedaan en zich er niet tegen kan wapenen.

Wat trekt je aan in de functie van raadslid?
Ik heb mijn hele leven in deze gemeente gewoond en ik ben ook niet voornemens om dat te veranderen (dan moet er natuurlijk wel genoeg voor jongeren worden gebouwd). Hier ken ik de mensen, heb ik mijn vrienden en familie. Het is hier prettig wonen en dat zou ik graag willen behouden. Wel hoor ik vaker mensen die kritiek hebben op van alles en nog wat maar zelf niet de handen uit de mouwen steken om zich ervoor in te zetten. Zo ben ik niet, als ik iets wil bereiken dan ga ik ervoor. Zo hoop ik bij te kunnen dragen aan het behoud van deze prettige gemeente en daar waar mogelijk zelfs voor verbetering te zorgen.

Ochtend- of avondmens?
Flexibel. Uiteraard houd ik niet van vroeg opstaan maar als ik 's ochtends iets gedaan moet hebben, dan sta ik vroeger op en dan ben ik ook meteen wakker. Merk ik dat ik 's avonds erg productief ben, dan ga ik langer door.

Waarvoor mogen ze je wakker maken?
Heel simpel, voor niets. Van een stuk vlaai aangeboden krijgen midden in de nacht word ik niet vrolijk.

Waar wil je je als raadslid vooral voor inzetten?
Als nieuwkomer krijg je die vraag heel vaak en het is goed dat het woordje 'vooral' is toegevoegd. Ik zal namelijk over veel meer dossiers het woord voeren en me moeten inlezen. Als raadsadviescommissielid heb ik dat in de vorige periode gemerkt. Waar ik mij in het bijzonder voor wil inzetten is de Limburgse cultuur en dan met name de taal. Cultuur doet je namelijk thuis voelen en het geeft je een gevoel dat je ergens bij hoort waardoor je je ook weer terug wilt inzetten voor die gemeenschap. Door Limburgse cultuur te stimuleren zorg je er niet alleen voor dat de cultuur in stand wordt gehouden maar je laat ook mensen met andere culturen kennis maken met de Limburgse cultuur waardoor je ze de mogelijkheid geeft zich ook thuis te voelen bij de Limburgse cultuur.

Met wie zou je wel eens een week willen ruilen?
Poehh, lastige vraag. Ik moet zeggen dat ik een heel tevreden mens ben dus ik blijf graag mezelf.

Wat is je favoriete gerecht?
Ik ben een echte alleseter, van kikkerbillen en slakken tot gewoon stamppot. Maar het allerlekkerste vind ik toch wel de zuurkoolschotel naar oma's recept met zulke krokante speklappen dat je ze bijna door kunt breken.

Waar word je verdrietig van?
De achteruitgang van de Limburgse taal. Ik zie dat in mijn generatie en de generaties na mij steeds minder Limburgs wordt gesproken. Wel lijken de mensen zich steeds meer bewust te worden van het Limburgs maar ik hoop dat mijn kinderen nog zullen opgroeien in een tijd waarin er een plaats is voor het Limburgs.

Welke persoon (levend of overleden) heeft de grootste indruk op jou gemaakt?
Ik ben nooit iemand geweest die personen deed verheerlijken die ver van mij en vaak ook van de gewone mens verwijderd stonden. Mijn rolmodel is mijn oma. Een van haar vele lessen was dat je pas tot grote kennis kunt komen als je over genoeg eigen kennis bezit en daar kan ik mij helemaal in vinden. Je moet niet iemand anders proberen te zijn.

 

Gepubliceerd: 26 MEI 2022 - 08:03
Laatste update: 29 MEI 2022 - 08:53