Constructie voor overdracht van De Harch is rond

Constructie voor overdracht van De Harch is rond

De gemeente Roerdalen, de St. Sebastianusparochie en Stichting De Harch hebben een constructie gevonden om de verkoop van cultureel centrum De Harch mogelijk te maken. Dat schijft pastoor Jos L’Ortye in de nieuwsbrief Roerkerknieuws.

In Ons Blad van 30 januari kon u lezen dat de omvorming (verbouwing) van De Harch tot dorpshuis de nodige vertraging heeft opgelopen. Een van de oorzaken daarvoor was dat de verkoop van De Harch door het kerkbestuur aan de exploitatiestichting nog altijd niet rond was. Voor die verkoop was begin vorig jaar al toestemming bij het bisdom gevraagd. Die toestemming werd ook verleend, onder voorwaarde dat er een taxatierapport zou worden opgesteld om een marktconforme verkoopprijs te kunnen bedingen. Nadat ook aan die voorwaarde was voldaan, verleende het bisdom in augustus vorig jaar haar definitieve goedkeuring voor de verkoop.

Garant
Vervolgens werd een concept-verkoopovereenkomst opgemaakt waarbij het gebouw zelf als onderpand zou dienen mocht de stichting met betaling van de koopsom in gebreke blijven. Die constructie vond echter geen genade in de ogen van het bisdom, legt pastoor L’Ortye uit. “Het bisdom had liever dat de gemeente daarvoor garant zou staan. Dat werd vervolgens weer naar de gemeente teruggekoppeld. Zo werd het idee geboren dat de gemeente De Harch zou kopen, waarna de gemeente het gebouw weer aan de stichting zou doorverkopen. Een andere mogelijkheid was dat de gemeente de stichting een lening verstrekte en daarmee automatisch voor de lening borg zou staan. Afgelopen maand werden de zaken nog eens op een rijtje gezet en knopen doorgehakt. De gemeente zal De Harch van het kerkbestuur kopen, waarna de gemeente het gebouw weer aan de stichting doorverkoopt (de zogenaamde ABC-constructie). Daarmee komt een einde aan een al lang slepende zaak.” De onduidelijkheid over de eigendomspositie was niet de enige oorzaak voor de vertraging van het project. Ook de verlening van de bouw- en omgevingsvergunning liep behoorlijk vertraging op.

Band
Met de verkoop van het pand komt ook een einde aan de band tussen de parochie en dit bijzondere gebouw. De Harch werd in 1955/56 gebouwd ter vervanging van het parochiehuis dat sinds 1950 in zaal Beatrix was gevestigd en naar Dr. Biermans (1864-1953) werd genoemd die de aankoop financieel mogelijk had gemaakt. De eerste steen voor De Harch, die op 31 mei 1956 door pastoor Rohs (1901-1959) werd gelegd, houdt nog altijd de herinnering aan (de bijdrage van) Dr. Biermans levend: ‘In gratam fautoris nostri dr. H. Biermans memoriam me posuit hujus paroeciae pastor 31-5-1956’. Aanvankelijk diende het gebouw vooral als jeugdhuis. Halverwege de jaren zeventig kreeg het gebouw een ‘boost’ toen Culturele Ontspannings Vereniging Herkenbosch (COVH) haar activiteiten vanuit het Dr. Biermanshuis naar De Harch verplaatste. Dat maakte zelfs een uitbreiding noodzakelijk die in 1981 gerealiseerd werd. Bij gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 1980 liet de COVH een borstbeeldje van Dr. Biermans maken, dat aanvankelijk een plekje kreeg in het nieuwe gemeentehuis naast de kerk. Toen in 2007 gemeentehuis naar St. Odiliënberg verhuisde, bleef het beeldje in Herkenbosch en kreeg het een nieuwe plek in de entrée van De Harch. Sinds 2012 wordt het verenigingsgebouw geëxploiteerd door de stichting De Harch. Deze stichting wil De Harch nu met medewerking van de gemeente omvormen tot een Brede Maatschappelijke Voorziening oftewel een Dorpshuis.

Foto: De overdracht van De Harch is nu eindelijk rond.  

Gepubliceerd: 09 MAA 2022 - 17:15