College wil proef met buitenbaden verlengen

College wil proef met buitenbaden verlengen

Het college van burgemeester en wethouders willen de proef met de buitenbaden van Vlodrop en Montfort met twee jaar verlengen. Dat geeft zowel de exploitatiestichtingen als de gemeente de ruimte om de overeenkomsten voor een definitieve overname verder uit te werken. Het college wil hiervoor 25.000 euro per bad extra op tafel leggen.

Om sluiting te voorkomen ging vrijwilligers de afgelopen zomer de uitdaging aan om ’t Ploensjbad in Vlodrop en ’t Sweeltje in Montfort te runnen. Het exploitatiejaar 2022 werd gezien als pilotperiode om ervaringen op te doen en te bekijken of de baden levensvatbaarheid zijn. De baden hebben tijdens de warme zomer goed gedraaid. De bezoekersaantallen stemden tot tevredenheid. Maar het is nog te vroeg om de knoop definitief door te hakken. Beide burgerinitiatieven hebben behoefte aan ambtelijke ondersteuning om aan alle wettelijke voorwaarden te voldoen. Ook is er juridisch nog een weg te gaan om te komen tot een duidelijke exploitatie- en beheerovereenkomst. Het is van groot belang dat daarin verantwoordelijkheden helder worden vastgelegd. In Vlodrop speelt de onzekerheid rond de geplande multifunctionele accommodatie nog mee. Daardoor is er nog geen exploitatiestichting voor het zwembad opgericht.

Voorschot
Als voorschot op de definitieve besluitvorming geven B en W alvast aan dat als er straks puur op financiële basis een keuze gemaakt wordt, de zwembaden zouden moeten sluiten. Een situatie waarbij de exploitatiestichtingen volledig zelf hun broek moeten zien op te houden is en blijft vooralsnog niet realistisch. Maar het college stelt dat er meer factoren een rol spelen. “Door het in stand houden van de buitenbaden blijft een voorziening voor de gemeenschap en vooral de jonge inwoners van Roerdalen behouden. Beide initiatieven laten zien dat door het ontplooien van (meer) activiteiten op deze accommodaties er meer binding binnen het dorp en de dorpen onderling ontstaat. Het versterkt de samenhang (mensen ontmoeten elkaar) en het kan bijdragen aan behoud of misschien zelfs groei van verenigingen”, aldus B en W. Om een goed overwogen besluit te kunnen nemen vindt het college het de moeite waard om buiten de jaarlijkse bijdrage van 12.500 euro per bad nog eens 25.000 euro beschikbaar te stellen om de pilot met twee jaar te verlengen.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl
Foto: 't Sweeltje

Gepubliceerd: 01 MAA 2023 - 19:16
Laatste update: 03 MAA 2023 - 13:32