CDA lanceert plan voor grootschalig energieproject op de Meinweg

CDA lanceert plan voor grootschalig energieproject op de Meinweg

Terwijl de gemeenteraad van Roerdalen donderdag beslist over voortzetting van het onderzoek naar de ontwikkeling van windenergie op het Meinwegplateau en Montfort-zuid, lanceert het CDA Roerdalen een ambitieus plan voor de aanleg van een grootschalig energieproject op de Meinweg. Energielandgoed Meinweg omvat een gebied van in totaal zo’n 200 hectare, waarop honderd hectare aan zonnepaneelvelden en vier windturbines zijn voorzien. De totale kosten worden geschat op honderd miljoen euro. Volgens het CDA plukken het milieu, de natuur, de inwoners en zelfs de landbouw de vruchten van het project.

Het plan is opgesteld door landschapsadviseur en CDA-lid Ben Taken. Hij heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om in Roerdalen een energielandgoed in te richten. Een energielandgoed omvat de aanleg van zonnevelden in combinatie met windturbines. Het Meinwegplateau, het hoogste punt van Roerdalen, is daarbij als meest geschikte locatie uit de bus gekomen. Door te kiezen voor het Meinwegplateau is het volgens het CDA mogelijk om met lagere molens een vergelijkbaar rendement te halen als met hogere molens elders in de gemeente. Bij de uitwerking van het plan is rekening gehouden met overlast voor omwonenden, natuurwaarden, landschappelijke aspecten, de te verwachten opbrengsten en hergebruik van de grond na 20-25 jaar. Aan de randen van het gebied wordt een natuurpark ingericht met heide en bos.

Voordeel
Belangrijk voordeel in vergelijking met de andere zoekgebieden in de gemeente is dat de benodigde grond in eigendom is van een beperkt aantal eigenaren. Het CDA wil deze partijen, evenals de pachters van deze gronden, laten participeren in het landgoed en dus ook laten delen in de opbrengst. Ook compensatie van grond behoort tot de mogelijkheden. “Belangrijk is dat we dit in overleg met de bewoners van de Meinweg willen doen en een gedeelte van de opbrengst willen gaan besteden aan het verbeteren van de natuur”, zegt CDA-fractievoorzitter Frank Demarteau.

Hamsters
Een groot deel van het gebied is gelegen in een zone waarvan wordt aangenomen dat zonneparken een negatief effect zouden hebben op de natuurwaarden. Het CDA spreekt dit tegen. Door een goede inrichting en juist beheer van het gebied, onder meer door ruimte te laten onder en tussen de zonnevelden, kunnen volgens de fractie zelfs nieuwe natuurwaarden ontstaan. Voor beschermde soorten als kamsalamander, nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit is ook plaats op zonnevelden evenals voor diverse roofvogels. Het wild zwijn kan zowel worden toegelaten als uit gerasterd. Demarteau: “Verder kun je denken aan de inrichting van een hamsterreservaat. Die mislukken overal omdat er te veel roofvogels de hamsters opeten. Als zij kunnen schuilen onder zonnepanelen is er een gerede kans van slagen dat deze dieren hier wel voet aan de grond krijgen.”

Het CDA heeft berekend dat het energielandgoed samen met de zonnevelden op en achter de voormalige vuilstort in het Linnerveld ruim voldoen aan de volledige eisen voor toekomstige energie. “Hierdoor hoeven er verder geen gronden meer onttrokken te worden aan het landbouw- en natuurareaal en ontstaan er niet her en der verspreide zonnevelden in ons landschap”, aldus het CDA. De fractie wil het plan in de raadsvergadering van november bespreken.

Op de afbeelding: In de gemeente Bergen is onder de naam Wells Meer een vergelijkbaar energielandgoed in ontwikkeling.

Tekst: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl - Afbeelding©️: Facebook Energielandgoed Wells Meer

Gepubliceerd: 25 SEP 2022 - 13:55